ŠVEDSKA TUŽITELJICA:

'Optužnica protiv Assangea nije plod urote ili pritisaka'

07.12.2010 u 22:29

Bionic
Reading

Slučaj seksualnog zlostavljanja protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea osobne je naravi i nije povezan s objavom tajnih diplomatskih dokumenata SAD-a, rekla je švedska tužiteljica u utorak.

Švedska je državna odvjetnica izjavu dala pošto je britanski sud Assangea uhitio i pritvorio na osnovi europskog uhidbenog nalogu koji je izdala Švedska. Ona želi Assangea ispitati o navodima koje Assange odbacuje.

"Želim razjasniti da nisam ni pod kakvim pritiskom, političkim ili drugim", rekla je u izjavi Marianne Ny, glavna odvjetnica.

"Švedski državni odvjetnici potpuno neovisn donose svoje odluke", dodala je.

List Aftonbladet prenio je njezinu izjavu s konferencije za tisak u Gothenburgu da nije uočila ništa što bi upućivalo na urotu.

"Kriminalistička istraga nema ništa s WikiLeaksom. Ona se tiče njega osobno", dodala je.

Na pitanje je li SAD također tražio Assangea odgovorila je da "ni jedna strana vlasta nije tražila da bude informirana". "Informacije su tražili samo novinari i privatne osobe", rekla je, prenio je švedski radio.

"Nisam izdala europski uhidbeni nalog kako bi bio predan Sjedinjenim Američkim Državama", rekla je, prenijela je švedska novinska agencija TT.