ISTRAGA OTVORENA 2012.

Optuženi za odavanje informacija iz tajnih istraga USKOK-a odbacili krivnju

03.02.2020 u 17:54

Bionic
Reading

Optuženi za odavanje informacija iz tajnih istraga USOKO-a od 2010. do 2012. godine, predvođeni Vladom Rajićem, u ponedjeljak su na zagrebačkom Županijskom sudu odbacili krivnju, a osječki poduzetnik Željko Biloš zatražio je izdvajanje dokaza za koje tvrdi da su prikupljeni nezakonito.

Bilošev odvjetnik Fran Olujić taj je zahtjev potkrijepio tvrdnjom da su trojica osječkih policajaca 2012. u službene policijske dokumente unijeli lažne podatke kako bi od suca istrage ishodili nalog za nadzor i prisluškivanje.

Stoga je od suda zatražio da nezakonitima proglasi sve dokaze prikupljene temeljem sudskog naloga, za kojega tvrdi da je rezultat policijske zlouporabe.

Sudsko vijeće o tom će prijedlogu odlučiti u srijedu, nakon što se o zahtjevu očituje Uskok.

Na početku suđenja, koje je uslijedilo čak osam godina od početka istrage i gotovo četiri godine od podizanja optužnice, 13 optuženika odbacilo je sve točke Uskokove optužnice.

Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu, a optuženi policajac Vjekoslav Drnić u međuvremenu je preminuo.

Uskok je, osim njih, uz Biloša i Rajića koji je navodno bio mozak operacije s Igorom Mlinarom, optužio i policajce Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić. U slučaju je, kao najzvučnije ime, optužen i bivši direktor u Ini Josip Petrović, kasnije poznat kao konzultant MOL-a.

Tužiteljstvo tvrdi da su Rajić i Mlinar još 2010. došli na ideju da od policajaca izvlače informacije koje su kasnije prodavali zainteresiranima, dok bi policajce, osim novcem, 'namirivali' građevinskim materijalom, plastičnim operacijama pa čak i obećanjima o napredovanju u službi.