suđenje

Zastupnik Lucić ne smatra se krivim za nuđenje mita novinaru Dragi Hedlu

27.01.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić izjavio je u ponedjeljak na početku suđenja na osječkome Županijskom sudu da se ne smatra krivim za nuđenje mita novinaru 'Telegrama' Dragi Hedlu, za što ga optužnicom tereti Uskok

Iako je za danas bilo najavljeno pripremno ročište, odlučeno je da se ono ne treba održati zbog izmjena Zakona o kaznenom postupku vezanih uz to kazneno djelo, te je provedena prva rasprava na kojoj je pročitana optužnica, nakon čega se okrivljeni Franjo Lucić očitovao da se ne smatra krivim.

U nastavku rasprave počelo je izvođenje dokaza optužbe - reprodukcija audiosnimke telefonskog razgovora okrivljenog Lucića i novinara Hedla.

Optužnicom iz ožujka 2018. godine Uskok tereti Lucića da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Hrvatskom saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše članak na temelju informacija koje je prikupio jer bi mu on štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića se tereti da je Hedlu rekao kako će mu za to da ne napiše tekst platiti tri puta više od naknade koju bi dobio od medijske kuće za koju piše te da novac 'nije u pitanju' kako prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene. U nastavku rasprave optužba i obrana su se složile o izvođenju 'personalnih dokaza' i ispitivanja svjedoka u daljnjem tijeku postupka. Sljedeća glavna rasprava najavljena je za 25. ožujka.

Optužnica protiv Lucića potvrđena je u studenome 2019. nakon što je u svibnju Županijski sud nije potvrdio jer je sjednica Optužnog vijeća prekinuta nakon odluke da se iz spisa, kao nezakonit dokaz, izdvoji transkript telefonskog razgovora Lucića i novinara 'Telegrama'.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu Uskoka te je u sudski spis kao dokaz uvrstio spomenutu privatnu audiosnimku razgovora novinara Hedla i okrivljenika Lucića jer smatra da, s obzirom na prirodu kaznenog djela za koje se tereti okrivljenik te s obzirom na to da je riječ o predmetu iz ovlasti Uskoka, za koji se sudi na Županijskome, a ne na Općinskom sudu, javni interes preteže nad pravom okrivljenika na privatnost.

Osječki je sud u travnju 2018. nepravomoćno obustavio postupak protiv Lucića jer 'djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo', ali je Vrhovni sud u ožujku 2019. prihvatio Uskokovu žalbu i ukinuo prvostupanjsku odluku. Vrhovni sud tada je odlučio i da je Optužno vijeće Županijskoga suda pogrešno zaključilo kako novinari ne mogu imati status odgovorne osobe pa da se zbog toga na Lucića ne može primijeniti kazneno djelo davanja mita.