PROJEKT ‘čisti gnjev'

Oprema se ukrajinska snajperska elita, evo što sve nabavljaju donacijama

02.12.2023 u 08:24

Bionic
Reading

Ukrajinska zaklada Come Back Alive pokrenula je projekt Pure Anger, u okviru kojeg planira obučiti i opremiti 25 ukrajinskih dalekometnih snajperskih skupina. Zaklada namjerava prikupiti 5,5 milijuna eura za 100 snajperista specijaliziranih za učinkovito izviđanje i dugometno gađanje ciljeva, a tportal donosi popis opreme kojom će Come Back Alive opskrbiti dalekometne strijelce

Come Back Alive (engl. Vrati se živ) jedna je od najvećih zaklada za pružanje podrške pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine. Zaklada kupuje oružje i opremu za ukrajinske vojnike te im pruža dodatnu obuku, ali i pomaže veteranima u njihovoj poslijeratnoj prilagodbi kroz sport i samozapošljavanje.

Na njenom čelu je nekadašnji IT stručnjak Vitalij Dejnega te je putem donacija od 2014. do danas osigurao više od tisuću termografskih kamera i optičkih ciljnika, ali i organizirao obuku za časnike i poduzeo prvo sociološko istraživanje u povijesti u cilju razumijevanja motiva časnog otpuštanja profesionalnih vojnika.

U sklopu projekta Pure Anger (engl. Čisti gnjev), Dejnega i njegov tim namjeravaju obučiti i opremiti 25 timova sastavljenih od po četiri snajperista specijaliziranih za precizno gađanje na velikim udaljenostima. Svaki pak tim sastavljen je od četiri pripadnika radi neprekidnog motrenja odabranog cilja i osiguravanja zamjena na paljbenom položaju tijekom odmora.

  • +4
CDX-40 Izvor: Društvene mreže / Autor: Cadex Defence

Veća kontrola sa sigurne udaljenosti

U zakladi pojašnjavaju da snajperist nije samo strijelac, već i izviđač te da je važnost snajperskog djelovanja na velikim udaljenostima u borbi punog opsega sve veća. Stoga žele osigurati to da ukrajinski snajperisti mogu djelovati sa što povoljnijih pozicija i sa što veće udaljenosti. No kako standardni snajperski kompleksi u sastavu ukrajinske vojske omogućuju učinkovito pogađanje samo do 1200 metara, zaklada je odlučila pribaviti opremu koja nudi preciznost pogotka do 2000 metara i više. Time će, tvrde, ukrajinski snajperisti moći djelovati na sigurnijoj udaljenosti, a istovremeno kontrolirati veće područje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: IBIS Hunting And Arms

U uvjetima intenzivnih ili neočekivanih napada te fleksibilnosti neprijateljske taktike, zahvaljujući projektu Pure Anger, snajperist će moći na vrijeme uočiti suparničke akcije, upozoriti svoju postrojbu i pokrivati je te potisnuti neprijateljsku vatrenu točku i prilagoditi topničku paljbu, precizirala je na svojim internetskim stranicama zaklada. Za potrebe projekta, konzultirala je snajperske instruktore s višegodišnjim iskustvom u rusko-ukrajinskom ratu te su oni sačinili popis nužne opreme radi povećanja efikasnosti dalekometnih strijelaca.

Kao ključnu komponentu budućih specijalističkih timova, instruktori su odabrali snajperski Cadexov kompleks CDX-40 SHDW kalibra .375 ChevyTac, odnosno 9,5 puta 77 milimetara. Riječ je o poprilično rijetkom kalibru koji je trenutačno raspoređen u tek nekoliko ukrajinskih postrojbi. Kao razlog njegovog izostanka na bojišnici analitičari navode visoku cijenu pripadajućeg streljiva i financijsko zanemarivanje obrambene komponente koju čine snajperisti specijalizirani za ogromne udaljenosti.

Ekskluziva francuskih marinskih padobranaca

Željenu pušku proizvodi kanadska tvrtka Cadex Defence, a ona se zasad nalazi jedino u naoružanju 1. pukovnije marinskih padobranaca koji djeluju pod Zapovjedništvom za posebne operacije Glavnog stožera francuske vojske. CDX-40 je karabin s uzdužnim kliznim rotirajućim zatvaračem i dvopozicijskim osiguračem u stražnjem dijelu zatvarača. Čahura se izvlači putem bočnog ekstraktora u tipu M16, dok su na dršci zatvarača napravljeni tordirani, odnosno spiralni utori koji olakšavaju rad u pjeskovitom, prljavom ili ledenom području.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bullets4Bucks

Također, duboki utori na prvom dijelu cijevi dizajnirani su radi smanjenja težine i maksimalnog hlađenja, a žljebovi u cijevi oblikovani su metodom blanjanja stijenke u jednoj točki. Cijev je pak učvršćena na navoj cijevi, a za moderator zvuka osiguran je poseban priključak. Prihvatnik je izrađen glodanjem nehrđajućeg čelika, a za montažu optičkih ciljnika na vrhu prijemnika ugrađena je tzv. Picatinnyjeva šipka s preliminarnim nagibom od 40 kutnih minuta. Pojašnjenja radi, kutna minuta je u korelaciji s minutnom kazaljkom na satu od 360 stupnjeva. Svaka minuta odnosi se na 1/60 dio stupnja, slično minutama sata. Prilikom pucanja čak i mali kut može prouzročiti promašaj, stoga je precizno podešavanje kutne minute vrlo važno.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vrati se živ

Terenci i kvadrikopterski dronovi kao dodatna oprema

U biti, kutna minuta se koristi za pomoć pri mjerenju pucanja u minutama jer se metak kreće putanjom u obliku luka. Što dalje metak mora putovati, gravitacija ima veći učinak jer smanjuje brzinu. Što je pak strijelac dalje od mete, njegov bi metak mogao pogoditi niže od ciljanog područja. Streljivo kalibra .375 za CDX-40 odlikuju dobra balistika i visoka točnost, što omogućuje pogađanje mete na udaljenosti od 2000 metara, s odstupanjem manjim od jedne kutne minute.

Na Cadexov CDX-40 ugrađen je i DX2 okidač s mogućnošću podešavanja sile od 900 do 2000 grama, s time da se svaki stupanj konfigurira zasebno. Spremnik je smješten u modularno taktičko aluminijsko kućište s ležištem Cadex Dual Strike u obliku slova V. Kućište se sastoji od nekoliko funkcionalnih dijelova; središnjeg, na koji su izravno postavljeni prijemnik, priključak usadnika i adapter ručke, dok se usadnik sklapa na desnu stranu, skeletne je strukture i u sklopljenom je položaju fiksiran zasunom. Podešavanje usadnika obavlja se bez upotrebe alata, a ugrađena je i ergonomska pištoljska drška s gumiranim premazom.

Uz pušku visokih performansi za buduće dugodometne strijelce, ukrajinski konzultanti savjetovali su nabavu 100.000 komada streljiva .375 kalibra, dovoljnih za dvogodišnju zalihu, 50 posebno opremljenih terenskih vozila i isto toliko daljinomjera vojnog tipa. Također, traži se po 50 uređaja za noćno gledanje, kompleksa daljinskog nadzora, optičkih cijevi za korekciju, balističkih kalkulatora, kvadrikopterskih dronova s termalnom kamerom te 25 terenskih radara.