SMEĆE NAŠE SVAGDAŠNJE

Oporba traži da kante budu pod ključem, Bandić najavljuje videonadzor

13.03.2018 u 19:57

Bionic
Reading

Nakon što na prošlomjesečnoj sjednici Skupštine nisu prošli kavezi za kontejnere na idućoj sjednici, zakazanoj za 22. ožujka, zastupnici će tražiti da se napravi analiza rješenja za postavljanje spremnika na javnim površinama

Prema prijedlogu oporbenih zastupnika, izrađen je zaključak u kojem se predlažu četiri moguća rješenja koja bi trebala osigurati to da se spriječi pristup kontejnerima onim osobama koje bi u njega mogle baciti otpad koji ne pripada u njih.

Oporba (Nezavisna lista Sandre Švaljek, SDP, GLAS i Lijevi blok, HSS i HSU) od Gradske uprave traži da se napravi rješenje za sve postojeće vrste spremnika i da se svaki pojedini prijedlog detaljno analizira te odabere najbolje rješenje s obzirom na funkcionalnost, troškovnu efikasnost i estetsku prihvatljivost.

Uz to, smatraju da treba pobrojati lokacije na kojima će se spremnici nalaziti na javnim površinama, odnosno one u višestambenim zgradama u kojima nema smetlarnika, a treba ih klasificirati prema tipu naselja i zgrada.

Smatraju da se trebaju napraviti i analizirati različiti tipovi rješenja za različite lokacije.

Konkretno, žele da se različite vrste spremnika i ograda usporede prema cijeni, načinu na koji se uklapaju u okoliš, funkcionalnosti i otpornosti na vremenske prilike. Uz to se u cijene treba uključiti ugradnju i uređenje, održavanje te nužnost nabave odgovarajućih vozila za utovar otpada.

Predlažu i da se vidi mogu li se na spremnike ugraditi uređaji za evidenciju popunjenosti kontejnera i kanti kojima bi se optimizirali ruta i broj odvoza otpada. Također, traže da se pri analizi uspoređuju minimalno tri cijene, a sve podatke koje bi Grad trebao prikupiti očekuju na sjednici u travnju.

'Gradska je uprava dužna nabaviti odgovarajuće spremnike te, za građane koji nemaju mogućnost postavljanja spremnika unutar ograđenih dvorišta, odnosno u smećarnicima, podrumima ili haustorima, dopustiti smještaj spremnika na javnim površinama.

To podrazumijeva da Grad treba predvidjeti način zaštite spremnika od uništavanja i neovlaštene upotrebe te voditi računa o tome da postavljanje spremnika ne ometa korištenje javnih površina i ne narušava estetiku otvorenih gradskih prostora', navodi se u obrazloženju zahtjeva.

  • +7
Prezentacija podzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u Kranjčevićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

No hoće li se pristupiti razmatranju toga je li bolje da spremnici budu pod ključem i imaju senzore, odlučit će svi zastupnici zajedno.

Dok do toga ne dođe, Grad je na Skupštinu uputio prijedlog kojim želi dodatnim mjerama spriječiti nepropisno odlaganje otpada, prije svega onog glomaznog, ali i onog koji se odlaže na zelenim otocima izvan kontejnera.

Prema prijedlogu, takve lokacije, za koje je utvrđeno učestalo odlaganje otpada, nadzirat će se češće, postavit će se ploče s upozorenjima, a nije isključena ni mogućnost postavljanja videonadzora i betonskih ograda.