uoči gradske skupštine

Mrak Taritaš o slučaju kavezi: U Zagrebu ne postoji vizija, ideja niti strategija upravljanja

21.02.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Anke Mrak – Taritaš ustvrdila je u srijedu da je prijedlog izmjene odluke o komunalnom redu koji će se naći na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine, a kojim se predlaže da se ograde spremnici za otpad na javnim površinama na trošak građana - još jedan pokazatelj da u Gradu ne postoji vizija, ideja niti strategija upravljanja

'Izmjenom odluke o komunalnom redu uvodimo novinu koja se zovu kavezi. Oni građani koji žive u zgradama i koji će imati svoje spremnike za odlaganje smeća na javnim površinama, morat će ih iz vlastitih džepova ili pričuve nabaviti jer će se u njih smjestiti spremnici za otpad tako da nitko drugi ne može doći do njih. Ne znamo kako će izgledati ti kavezi, tko će ih naručivati i gdje ćemo ih smještati na javnim površinama. Ali znamo da ćemo imati kaveze i da ćemo to plaćati iz vlastitih džepova i da će se turisti kada dođu u grad i šetati Ilicom pitati što znače ti kavezi', kazala je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine.

'Kada nemate viziju, ideju i strategiju onda rješavate u hodu, pa jedno od tih rješenja su ti famozni kavezi', kazala je.

Izrazila je uvjerenje da će ti kavezi 'završiti kao stupići, pa će koštati kao da su suhim zlatom vareni'.

Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare uoči zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Na ovoj sjednici Skupštine naći će se niz točaka dnevnog reda vezanih za upravljanje imovinom, zemljištem i poslovnim prostorima, a Mrak Taritaš je ustvrdila da se tu ponovno pokazuje da Zagreb nema strategiju - niti za upravljanje zemljištem niti imovinom.

'Pravo prvokupa je sukladno zakonu vezano uz Gradski podrum, ponuđenom Gradu Zagrebu i to je Zagreb prihvatio. Ne bismo imali ništa protiv da Zagreb dalje zna što će s time raditi - da li će biti poslovni prostor koji će i dalje biti prazan ili se Zagreb odlučio baviti poslovnim prostorima i iznajmljivati. Nema odgovora, već samo odluka da ćemo to kupiti i potrošiti novce iz proračuna, ali ne znamo što ćemo s time', naglasila je.

'Ima nešto što sigurno znamo, a to je da se novci iz proračuna troše onako kako se to netko kada se ujutro probudi dosjeti. Postoji osoba koja zna zašto se jedno zemljište kupuje i drugo prodaje, međutim to radi s našim novcima', ustvrdila je Mrak Taritaš.

Uvjeti natječaja za prijevoz pokojnika namješteni tako da posao dobije tvrtka Pokop d.o.o.

Gradska zastupnica GLAS-a Sonja König osvrnula se na točku sjednice Gradske skupštine vezano za prijevoz pokojnika. U toj stranci tvrde da su uvjeti natječaja namješteni tako da posao dobije tvrtka Pokop d.o.o. na čelu koje je Damir Oniško, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, iz redova gradonačelnikove stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti.

'Prema prijedlogu odluke, u startu se isključuje velika većina tvrtki koje se bave tom djelatnošću, jer posao prijevoza pokojnika mogu dobiti samo one tvrtke koja ispunjavaju uvjete koji daleko nadilaze one uvjete i propise predložene i propisane zakonom o pogrebničkoj djelatnosti', kazala je König.

Tako se, navela je, propisuje da tvrtka u radnom odnosu ima zaposleno najmanje osam osoba, da je lani imala prihod od najmanje milijun kuna, da ima u vlasništvu ili u najmu dva specijalna vozila namijenjena prijevozu umrlih osoba, s time da svako prijevozno vozilo može prevoziti četiri transportna lijesa.

'I to sve u prosjeku mjesečnog prijevoza 65 pokojnika, što je nešto više od dva dnevno. Ovdje samo nedostaje boja očiju ili visina direktora tvrtke da bi se stvar dovela do apsurda. Sve ove uvjete prema našim saznanjima od 25 tvrtki koje se bave tom djelatnošću ispunjava tvrtka Pokop d.o.o. na čelu koje je Damir Oniško, predsjednik vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava iz redova gradonačelnikove stranke', istaknula je König.