reakcije iz oporbe

Oporba zadovoljna: Prosvjedom smo izborili izbore!

04.03.2024 u 18:21

Bionic
Reading

Stigle su i prve reakcije iz oporbenih redova nakon najave premijera Andreja Plenkovića da će Sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka, nakon čega će u roku od 30 do 60 dana, prema slovu Ustava, biti raspisani izbori

Na tiskovnoj konferenciji u središnjici SDP-a medijima se obratio predsjednik te stranke Peđa Grbin. 'Prosvjed koji smo organizirali na Markovom trgu doveo do prvog koraka. Drugi korak je na građanima. Dosta je HDZ-a. Prvo što ćemo napraviti jest smijeniti Turudića, izbjeći sukob s EU zbog EPPO-ove istrage, a zatim realizirati naše programe. Hrvatska zaslužuje bolje', rekao je Grbin.

'Koliko znam, HDZ nije predstavio liste, nego nabrojao 11 hrvatskih muževa koji su poznati po tučama u noćnim klubovima', rekao je Grbin na pitanje kad će SDP objaviti svoje liste.

Peđa Grbin u središnjici SDP-a objavio reakciju na Plenkovićevu najavu raspuštanja Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic /PIXSELL

Otkrio je i da će SDP 16. ožujka Glavnom odboru predstaviti program, koji će biti 'kuća u kojoj će biti mjesta za sve'. 'Ako je Plenković spreman dovesti nas u sukob s EU kako bi zaštitio nekog iz svog najbližeg kruga, ne čudi me da je povjerio Obuljen Koržinek ulogu autorice programa', rekao je. Otkrio je i da će voditelj izbornog stožera biti šef šibenskog SDP-a Tonči Rastović.

'Cijelo odugovlačenje s izborima nije bilo potrebno. Mi se veselimo izborima, vjerujemo da će narod kazniti Plenkovićevu vladu koja izvozi Hrvate, a uvozi stranu radnu snagu', rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Grmoja procjenjuje da je Plenković požurio s izborima zbog njuškanja EPPO-a oko slučaju Geodezija i ministrice Obuljen Koržinek. 'Nije htio da mu u mandatu uhite još jednu ministricu. Osim toga, izgleda da kalkulira, ako ne prođe na parlamentarnim izborima, poslije idu izbori za EU parlament pa može tamo pobjeći', rekao je Grmoja.

S njim se u neku ruku slaže i Sandra Benčić, kandidatkinja za premijerku iz redova Možemo. 'Svaki novi prosvjed, svaka nova afera za HDZ je sve veći problem. To je razlog zašto se sada ide u izbore. Mi smo i računali s izborima u travnju, napravili smo plan i još lani pokrenuli izradu programa', rekla je Benčić.

Benčić je također apostrofirala činjenicu da HDZ kao nositelje lista ima 11 muškaraca, ocijenivši to 'sramotnim' te najavila da će Možemo provesti predizbore u svojim redovima. Rekla je i da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek postavljena za autoricu programa, a ne niti na jednu listu, zbog straha da ne bi bila uhićena prije izbora.

U ime SDP-a na mreži X oglasila se saborska zastupnica Mirela Ahmetović. 'Prosvjed opozicije ubrzao je odluku za raspuštanje Sabora, AP je uvidio da otezanje vodi u siguran poraz. On će mu doći i ovako. SDP je spreman na izbore programski i kadrovski. Predizborno ili postizborno, lijevo - liberalna koalicija sastavit će sljedeću Vladu RH', napisala je.

Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević, koji bi prema neslužbenim informacijama na izbore trebao izaći na SDP-ovoj listi, poručio je za Jutarnji kako bi bilo najbolje da je premijer jednostavno podržao prošlotjednu oporbenu inicijativu za raspuštanje Sabora.

'Bolje da je shvatio da je vrijeme za izbore nego da nije. Jedino mislim da mu je odabir programske koordinatorice (ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, nap. a.) malo riskantan, s obzirom da je predmet istrage Ureda europskog javnog tužitelja', rekao je Glavašević.