na birališta u svibnju?

Anušić 'zakopčan' o datumu izbora: 'Zakonski moraju biti do rujna i do tada će i biti'

29.02.2024 u 15:28

Bionic
Reading

Prema pisanju Jutarnjeg lista, HDZ je sve bliži odluci da se parlamentarni izbori održe u svibnju, a zbog toga je navodno i Opći sabor HDZ-a zakazan za ožujak. Međutim, ako se pita potpredsjednika te stranke Ivana Anušića, ništa još nije dogovoreno

'Još uvijek nije ništa potvrđeno i još uvijek nije situacija u kojoj možemo govoriti da je donešena odluka o datumu izbora i o datumu raspuštanja Sabora', poručio je Anušić jasno novinarima nakon sjednice Vlade.

Naime, prema pisanju Jutarnjeg lista, 17. ožujka trebao bi se održati Opći sabor HDZ-a, nakon kojeg bi se išlo na raspuštanje Sabora. U takvoj situaciji parlamentarni izbori vjerojatno bi bili u svibnju.

No Anušić kaže da nije još dogovoreno da Opći sabor bude 17. ožujka.

'To su datumi o kojima se spekulira, ništa još nije potvrđeno. Ne mora biti taj datum', kazao je.

Jednako tako nije ni potvrdio da bi izbori mogli biti u svibnju.

'Moj je stav da izbori moraju biti kao što su svi do sada rekli i tako kaže i zakon i Ustav, da budu u zakonskom roku. Da li će to biti peti, šesti, sedmi ili osmi mjesec u ovom trenutku nije bitno', poručio je Anušić.

Nije se složio s konstatacijom da u HDZ-u odugovlače s odlukom. 'Zakonski moraju biti do rujna i do tada će i biti', poručio je.

'Na vrijeme ćemo svi saznati, i stranke i javnost i mediji. kako bi se svi mogli pripremiti', zaključio je.

Anušić je komentirao i prijedlog da Tihomir Kundid bude novi načelnik Glavnog stožera HV-a, kazavši da je to sve dogovoreno s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Međutim, čini se da u Vladi taj dogovor vežu i s imenovanjem novog čelnika SOA-e. Sam premijer Andrej Plenković kazao je na sjednici Vlade da očekuje da predsjednik prihvati prijedlog Vlade da na čelu SOA-e ostane Daniel Markić.

Iako je dojam da tako nešto ipak nije u potpunosti dogovoreno s predsjednikom Milanovićem, Anušić tvrdi da je ta tema otvorena i da su se usuglasili.

'Garancije u nekom pisanom smilu, nemamo. Razgovarali smo i kroz razgovor teme otvarali i kroz razgovor se usuglasili. Možemo računati na to što smo razgovarali', poručio je Anušić.