skupili potpise

Oporba na inicijativu Mosta traži ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2019 12:40
  • Objavljeno 09.05.2019 u 12:24
Klub zastupnika Mosta

Klub zastupnika Mosta

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izvijestio je u četvrtak da je njegova stranka prikupila potpise gotovo cijele oporbe za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma te poručio da očekuje da se Ustavni sud što hitnije, već sutra, sastane i raspravi taj zahtjev

'Idemo u rušenje tog zakona jer nastavljamo borbu protiv uzurpacije vlasti koju provodi većina', istaknuo je Grmoja, podsjetivši da je zakon izglasan neposredno prije početka kampanje, nakon dvodnevne saborske rasprave.

Zakonom je limit troškova za stranke na predstojećim izborima za Europski parlament podignut s 1,5 na 4 milijuna kuna, a izglasan je nakon 39 sati rasprave o čak 888 amandmana koje je podnio Most.

Robert Podolnjak, koji je napisao ovaj zahtjev za ocjenu ustavnosti, ustvrdio je da je zakon donesen isključivo voljom parlamentarne većine, HDZ-a i njegovih satelita, što dokazuje i podatak da je gotovo cijela oporba podržala Mostov prijedlog.

'U večer prije početka kampanje za europske izbore oni su promijenili pravila igra. Zato od Ustavnog suda tražimo da hitno, bez odgode, razmotri ovaj zahtjev i ukine odredbu o stupanju ovog zakona na snagu. Nedopustivo je da se pravila izbornog natjecanja mijenjaju u izbornoj godini, a ovo je promijenjeno dan prije raspisivanja izbora. Zato u zahtjevu obrazlažemo da su prekršena načela vladavine prava, demokratskog višestranačkog sustava te da u zakonu nisu navedeni opravdani razlozi zašto bi stupio na snagu tek dan nakon objave u Narodnim novinama', obrazložio je Podolnjak.

'Od Ustavnog suda tražimo da konačno počne obavljati svoju nadzornu funkciju i kaže Vladi 'ovo ne smijete činiti, ovo je protivno Ustavu'', poručio je Podolnjak.

  • +6
  • +3

Konferencija za medije Kluba zastupnika Mosta

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!