kuha i u grčkoj

Oporba kritizira Ciprasa: Pregovaraš sa Skopljem samo kako bi prikupio političke bodove

16.02.2018 u 16:42

Bionic
Reading

Čelnik grčke oporbene Nove demokracije Kiriakos Micotakis u petak je oštro kritizirao vladu Aleksisa Ciprasa zbog načina na koji vodi pregovore o promjeni imena Makedonije

Kako prenose grčki mediji, Micotakis je optužio Ciprasa da, umjesto da postigne konsenzus s oporbom, pregovara sa Skopljem isključivo kako bi zaradio političke bodove.

'Već su svi shvatili da su pregovori koje vodi vlada od početka pogrešni. Bez plana, bez jamstava, počeli su pristajati na sve, a dovoljna su čak dva simbolična poteza, preimenovanja jedne ceste i jednog aerodroma', izjavio je Micotakis, naglasivši kako je za Grčku potrebno 'jedinstvo svih'.

Prema Micotakisovu mišljenju, grčki premijer 'ponovno igra na kartu podjela'.

'Prvo je želio podijeliti oporbu, no u tome nije uspio. Potom je želio podijeliti građane, osobito kad je one koji su prosvjedovali protiv naziva Makedonija u imenu bivše jugoslavenske države nazvao radikalima', izjavio je čelnik Nove demokracije.

'Kako djeluje Cipras, pokazuje i njegova vlada koja je sama podijeljena', zaključio je Micotakis.

  • +6
Prosvjed u Solunu Izvor: Reuters / Autor: ALEXANDROS AVRAMIDIS

Skoplje je pak u jeku Micotakisovih kritika u petak donijelo konačnu odluku te je preimenovalo skopski aerodrom iz Zračna luka Aleksandar Veliki u Zračna luka Skoplje, dok autocesta koja je nosila isto ime od danas ima naziv Prijateljstvo.

Preimenovanje skopskog aerodroma i autoceste kroz Makedoniju dio je dogovora o novom imenu te države, a pregovori o tome se vode između Skoplja i Atene uz posredovanje posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda Matthewa Nimetza.

Arhitektura u središtu Skoplja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Promjena imena Makedonije je uvjet Grčke da odustane od blokade te bivše jugoslavenske republike na njezinom euroatlantskom putu, a taj problem traje duže od 20 godina.