SPOR OKO IMENA

Stotine tisuća Grka prosvjedovalo: Makedonija je grčka i samo grčka

04.02.2018 u 18:31

Bionic
Reading

Stotine tisuća Grka okupilo se u nedjelju u Ateni na skupu kojim se traži pravo na ime 'Makedonija' i protive se svakom kompromisu s Makedonijom oko imena države.

"Makedonija je grčka i samo grčka", vikalo je okupljeno mnoštvo. Sudionici skupa u Atenu su stigli iz cijele Grčke, mnogi autobusima organiziranim radi prosvjeda, izvijestila je državna televizija ERT.

"Nikad nećemo dopustiti drugoj zemlji da nosi ime Makedonija u bilo kojem obliku", rekao je 92-godišnji grčki kompozitor Mikis Theodorakis obraćajući se prosvjednicima. Theodorakis je komponirao državnu himnu no možda je najpoznatiji po glazbi u antologijskom filmu "Grk Zorba".

Skup su sazvale nacionalističke organizacije, a podržali su ga desničarski političari i dio pravoslavnih svećenika.

Na prošlomjesečnome skupu u Solunu, glavnom gradu pokrajine Makedonije, okupilo se 100.000 sudionika.

Atena i Skoplje spore se oko imena Makedonija gotovo tri desetljeća.

Grčka kaže da ime pripada njezinoj pokrajini i optužuje Skoplje za pokušaj krađe drevne antičke baštine, uključujući i Aleksandra Velikog.

  • +12
Prosvjed u Grčkoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregovori uz posredovanje UN-a ostali su bez rezultata, a spor je Makedoniju stajao članstva u NATO-u i napretku prema Europskoj uniji, jer je oboje Grčka blokirala.

Promjena vodstva u Skoplju prošle godine i stupanje na dužnost umjerenog socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva pruža novi zamah.

U odmrznutoj atmosferi predstavnik UN-a Matthew Nimetz ponudio je nove prijedloge i posjetio je dva grada, pripremajući tlo za nove pregovore.