Makedonski premijer

Zaev s Grcima na korak do okončanja spora oko imena Makedonije?

05.09.2017 u 21:17

Bionic
Reading

Makedonski premijer Zoran Zaev je u utorak ocijenio da je učinjen 'veliki korak' u rješenju spora između Makedonije i Grčke o imenu bivše jugoslavenske republike Makedonije.

"Dva nedavna susreta ministara vanjskih poslova Makedonije i Grčke u Ateni i Skoplju pridonijeli su stvaranju prijateljskih odnosa. To nije rješenje, ali učinjen je veliki korak", rekao je Zaev novinarima u Skoplju. 

On je rekao da je uvjeren da će pronaći nova rješenja u prosincu i početkom 2018. na susretima o tom pitanju koji se odvijaju pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Između Skoplja i Atene od 1991. traje spor o imenu te bivše jugoslavenske republike koje Grčka odbija priznati jer smatra da je ime Makedonija dio njezine povijesne baštine. Atena blokira proces pristupa Makedonije Europskoj uniji i NATO-u.

Premijer Zaev je ponovio da će svako rješenje koje bude pripremljeno s oporbom biti podastrijeto na referendumu i da će o njemu odlučiti državljani Makedonije.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je zajamčio u Skoplju tijekom prošlotjednog posjeta da će Grčka podržati pristup Makedonije EU i NATO-u čime bude riješeno pitanje imena bivše jugoslavenske republike.