MIZERNA LIJEČNIČKA SATNICA

Operacija od pet sati vrijedi 160 kuna

30.04.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Iako mnogi misle da su liječnici dobro plaćeni, to često nije slučaj. Satnica kirurga iznosi 35 kuna, dok im se dežurstvo plaća 32 kune

Kirurg za petosatnu operaciju za vrijeme dežurstva zaradi 160 kuna. Iako u 24 sata redovnog rada i dežurstva, liječnik može zaraditi 792 kune, što se nekima može činiti i više nego odlično, stvari i nisu tako idilične.

'Jedan muški frizer u sat vremena može ošišati troje ljudi, a budući da muško šišanje stoji 40 kuna, on može zaraditi 120 kuna u 60 minuta. Nijedan fizički radnik neće raditi za manju satnicu od 120 kuna. Samo liječnici rade za 'sol i papar'. Kada specijalist internist ima dežurstvo, kroz to dežurstvo prođe oko 80 pacijenata, koje treba pregledati, utvrditi dijagnozu i prepisati im liječenje, bilo bolničko ili kućno.

Kod kirurga je situacija još i teža, njima u dežurstvu prođe i po 120 pacijenata koje treba opservirati. Ovakve cijene našeg rada proizlaze iz nepoštovanja Zakona o radu. Da se taj Zakon primjenjuje, ne bi bilo nikakvog problema. Naime, Zakon o radu ne poznaje kategoriju dežurstva, nego samo kategoriju rad, prekovremeni rad, rad noću i blagdanom. Da se te kategorije poštuju, sve bi bilo dobro.

Prekovremeni rad bi se morao plaćati 50 posto više od redovne satnice, dok bi rad noću i blagdanom trebao biti vrednovan 100 posto više', rekao je dr. Božo Bota, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata za Slobodnu Dalmaciju.