ŽESTOKA konkurencija

Opća gužva u utrci za novog šefa zagrebačkog SDP-a. Otkrivamo tko je sve u igri

30.06.2017 u 15:48

Bionic
Reading

Kampanja za izbor novog predsjednika zagrebačkog SDP-a i službeno je počela. Prvi koji će u subotu javno predstaviti svoju kandidaturu bit će Dominik Etlinger (29), jedan od najaktivnijih zastupnika u prošlom sazivu Gradske skupštine. Neslužbeno doznajemo kako će se za šefa zagrebačkog SDP-a kandidirati i Gordan Maras. Bojan Glavašević i Aleksandra Kolarić također razmišljaju o kandidaturi. Službeni kandidat predsjednika SDP-a Davora Bernardića bit će vjerojatno Rajko Ostojić

Kampanja za izbor novog predsjednika zagrebačkog SDP-a, najmoćnije organizacije glavne oporbene stranke, bit će jako duga, a izbori bi se trebali održati tek u kasnu jesen - prema Statutu stranke izbori se moraju održati unutar šest mjeseci od održavanja lokalnih izbora, dakle najkasnije potkraj studenoga.

No, moguće je da se ti izbori odgode jer u SDP-u ozbiljno razmišljaju o tome da vezano uz unutarstranačke izbore izmijene stranački Statut.

Kandidati za novog predsjednika zagrebačkog SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

'Nakon završenih lokalnih izbora na kojima SDP nije uspio osvojiti povjerenje Zagrepčanki i Zagrepčana vrijeme je da najveća lokalna organizacija izabere drukčije vodstvo koje će osvojiti povjerenje birača na idućim izborima', riječi su kojima je Dominik Etlinger najavio subotnje predstavljanje svoje kandidature.

Iako je relativno mlad političar i unatoč tome što je u Gradskoj skupštini bio zastupnik samo u prošlom sazivu, Etlinger je privukao pozornost svojim jasnim, argumentiranim raspravama, ali i time što je kao gradski zastupnik bio vjerojatno najžešći kritičar gradonačelnika Milana Bandića i njegove politike.

'Ne ujedinimo li se, Hasanbegoviću otvorene ruke'  

Nemali broj članova stranke, pogotovo zagrebačkih SDP-ovaca, ostao je neugodno iznenađen i razočaran što je Bernardić odlučio zaustaviti Etlingerovu karijeru tako što ga je na listi za Gradsku skupštinu na svibanjskim lokalnim izborima stavio tek na 23. mjesto - dakle na poziciju s koje Etlinger nije imao baš nikakve šanse ponovno osvojiti mandat u zagrebačkoj Skupštini.

Etlingeru nije pomoglo ni to što je još uvijek tajnik zagrebačkog SDP-a.

'Odlučio sam se za kampanju u kojoj neću dijeliti članstvo stranke. Za pobjednički recept nam fale unutarstranačke rasprave o idejama, a takve rasprave koje ću ja nametati u kampanji mogu nas ujediniti. Ako se mi u zagrebačkom SDP-u ne ujedinimo, Hasanbegović i slični slobodno će moći provoditi svoju politiku mijenjanja identiteta Zagreba', rekao je za tportal Dominik Etlinger.

Veliki povratak Aleksandre Kolarić

Tportal neslužbeno doznaje kako će u utrku za predsjednika zagrebačkog SDP-a ući i Gordan Maras, saborski zastupnik i ministar u Milanovićevoj vladi. Na prošlim izborima za šefa zagrebačkog SDP-a u listopadu 2013. godine Maras je osvojio treće mjesto (13,87 posto glasova), iza Miranda Mrsića (21,6 posto), dok je uvjerljivu pobjedu odnio Davor Bernardić.

Doznajemo kako o kandidaturi za lidera zagrebačke organizacije SDP-a razmišlja i Bojan Glavašević, član Predsjedništva stranke i saborski zastupnik.

Utrka za novog lidera ili lidericu zagrebačkog SDP-a bit će još napetija ako se kandidira i Aleksandra Kolarić koja je nedavno vraćena u stranku.

'Razmišljam o tome kako ojačati zagrebacki SDP i dignuti ga na noge. Bez jake stranke u Zagrebu nema niti nacionalno jakog SDP-a. Želim se aktivno uključiti u taj proces u Zagrebu. Odluku kako i na koji način tek ću donijeti. SDP mora ponovno postati stranka koju Zagrepčani prepoznaju kao onu koja donosi najbolja rješenja za razvojne i društvene probleme našeg grada. Moramo postati stranka za koju se glasa, a ne ona koja dobiva glasove 'protiv'', rekla je za tportal Aleksandra Kolarić.

Ponavljanje Milanovićeve greške? 

Većina naših sugovornika iz SDP-a smatra kako je izgledno da će u utrku ući i potpredsjednik stranke Rajko Ostojić, koji je glavni savjetnik i najbliži suradnik šefa stranke Davora Bernardića. Naši sugovornici stoga tvrde da će Ostojić biti 'službeni' kandidat Bernardića za novog predsjednika zagrebačke organizacije.

'Bernardić kao predsjednik stranke morao bi tijekom kampanje za novog šefa gradskog SDP-a zadržati neutralnost. Ali mi se čini da će učiniti istu grešku kao i Milanović i u kampanji 'gurati' svog favorita - Rajka Ostojića', kaže nam izbor iz zagrebačkog SDP-a.