SJEDNICA GRADSKE SKUPŠTINE

Bandić prodaje udjele Vodoprivrede i tvrdi da Jabuka duguje novac

20.12.2016 u 10:29

Bionic
Reading

'Što se događa s klubom Jabuka? Zbog čega ga grad želi zatvoriti? Tražimo da se na dnevni red uvrsti rasprava o Jabuci', zatražio je Dominik Etlinger (SDP) uoči izglasavanja dnevnog reda Skupštine Grada Zagreba. Međutim, zastupnici nisu dali podršku ovom prijedlogu, a Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, zamolio je Etlingera da ne dezinformira javnost

'Gospoda koja vode Jabuku dužni su Gradu 130 tisuća kuna. Prostor koriste besplatno, protupravno i on je uzurpiran. Dao sam nalog za iseljenje kluba. Grad neće ugasiti Jabuku i nemojte dezinformirati javnost. Klub će voditi onaj se javi na natječaju i zadovolji uvjete. Jabuka je 1998. godine prenesena na Grad Zagreb. Grad je vlasnik Jabuke, terasa koja se koristi bespravno u vlasništvu je škole', kazao je Bandić dodavši da je VIP klub koji se nalazio ispod Gradske kavane također nije plaćao najam pa su one koji su bili u najmu iselili prije dva mjeseca.

No, zato je u dnevni red sjednice, po hitnom postupku, na prijedlog Mirke Jozić, pročelnice ureda za gospodarstvo, uvrštena točka o prodaji dionica u vlasništvu Grada Zagreba. Riječ je o točki koja je u redovnoj proceduri bila u svibnju, ali je tada nakon rasprave po odborima uoči sjednice skinuta s dnevnog reda.


Grad se želi riješiti 138 dionica HT-a, pet dionica Croatia Osiguranja te udjele u Industrogradnji (4,4 posto), Samoborskoj banci (0,12 posto) i Magmi (dva posto), ali ključ priče je prodaja 37,6 posto dionica Vodoprivrede Zagreb, tvrtke čiji je većinski vlasnik Milan Večković (52,46 posto) dok mali dioničari drže 9,93 posto.

Kao razlog za prodaju udjela u Gradu navode činjenicu da Grad od tih dionica ne ubire dividendu te da bi se dobivena sredstva mogla staviti u funkciju izvršavanja novih financijskih obveza Grada. Protiv uvrštenja točke u dnevni red pobunio se Zvane Brumnić (SDP) tvrdeći da nema razloga za hitnu proceduru i da će grad od prodaje tih udjela u narednih osam godina izgubiti 200 milijuna kuna.

Podsjetimo, Vodoprivreda obavlja djelatnosti obrane od poplave, sanacije klizišta i zimske službe te ima udjele u Zagrebačkim otpadnim vodama, a upravo u tome leži dobit koju je spomenuo Brumnić.

S dnevnog reda, na traženje Jelene Pavičić Vukičević, potpredsjednice Skupštine s Bandićeve liste, skinuta je i točka o naknadama predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora.

Naime, prema predloženom njima bi od 1. siječnja 2017. godine naknade trebale drastično porasti, a kao razlog za skidanje s dnevnog reda navela je želju vijećnika da se obave dodatne analize.