OGRANIČENA OPSKRBA

Opasno po život: Europljani masovno posežu za lažnim lijekovima za mršavljenje

12.09.2023 u 17:56

Bionic
Reading

Usred strogih ograničenja opskrbe Ozempicom i Wegovyjem, čija djelatna tvar semaglutid pomaže u mršavljenju, pacijenti se okreću društvenim mrežama i online ljekarnama u očajničkom pokušaju da se dočepaju lijekova koji imaju potencijal revolucionirati liječenje pretilosti

Bilo je to samo pitanje vremena. Sve veća potražnja za lijekom koji je na glasu kao pomoć pri mršavljenju, ali čije su zalihe u Europi ograničene, dovela je do porasta lažnih i potencijalno opasnih pripravaka. U prvih sedam mjeseci 2023. samo je Irska zabilježila peterostruko povećanje ilegalnog uvoza semaglutida u usporedbi s cijelom 2022. U Francuskoj pacijenti nastoje doći do tog lijeka uz krivotvorene recepte, a sumnjiva lječilišta prodaju potencijalno lažni semaglutid bez recepta, piše portal Politico.

Na društvenim mrežama - uključujući TikTok, Facebook i X, nekadašnji Twitter - nude se jeftinije, lažne verzije i sastojci za kućno 'miksanje' te se preprodaju propisani lijekovi. Lijek za dijabetes Ozempic i lijek za mršavljenje Wegovy inače su dostupni kao otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici, a izdaju se samo na liječnički recept. U hrvatskim ljekarnama Ozempic možete dobiti i na 'privatni' recept, a cijena za jednu dozu iznosi oko 85 eura.

Politico piše da je većina semaglutida kupljenog online vjerojatno ili krivotvorena te dolazi iz nelicenciranog izvora s nepoznatim rizicima ili, još gore, totalni lažnjak koji može sadržavati bilo što - od zašećerene vode do smrtonosnih teških metala i otrova za štakore. Iz Europske agencije za lijekove (EMA) kazali su za Politico da su lažni i krivotvoreni lijekovi izvan dosega njihove odgovornosti. Na pitanje jesu li primili izvješća o lažnom semaglutidu nisu odgovorili, iako su uputili novinare da kontaktiraju s europskim agencijama koje se bave kriminalom. Glasnogovornik Europola rekao je za Politico da oni podržavaju operativne aktivnosti usmjerene na trgovinu takvim ilegalnim supstancama.

Dok je Ozempic dostupan u Europi od 2018. kao lijek za dijabetes, Wegovy - lijek za mršavljenje - lansiran je samo u Danskoj, Norveškoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Izvan Europe dostupan je u SAD-u. Potražnja za ovim lijekovima toliko je velika da je danski proizvođač Novo Nordisk morao ograničiti širenje na nova tržišta, a pojedine zemlje ograničile su izdavanje recepata za najpotrebitije pacijente.

Politico je otkrio da brojne internetske stranice u Europi nude 'semaglutid' za iznose u rasponu od 100 do nekoliko stotina eura za tjednu količinu. Jedna stranica, sa sjedištem u UK-u, podučava korisnike kako pomiješati dva sastojka, no teško da je ta bistra tekućina zapravo semaglutid. Istraživanje Saveza za sigurne internetske ljekarne (ASOP Global) pokazalo je da je od 33 lijeka kupljena putem interneta njih 62 posto bilo lažno ili ispod standarda.

Stoga je Politico kontaktirao s više europskih regulatora u vezi s lažnim Ozempicom i Wegovyjem. Irska Regulatorna uprava za zdravstvene proizvode (HPRA) rekla je da je, uz irsku carinsku agenciju, zaplijenila 159 jedinica semaglutida u prvih sedam mjeseci 2023., u usporedbi s 32 jedinice u 2022. Ilegalna prodaja semaglutida također je otkrivena u Belgiji i Danskoj, ali regulatori kažu da se uglavnom radi o originalnim proizvodima koji se ilegalno prodaju online.

Mike Isles, čelnik ASOP-a Global u Europi, kaže da su potrebne jače mjere zaštite pacijenata kada kupuju lijekove online. Želi da sve mrežne ljekarne na globalnoj razini imaju zajednički naziv domene, osiguravajući tako prepoznavanje da su provjerene i legitimne. Njegova vizija je sljedeća: 'Ako je to internetska ljekarna u Njemačkoj, to je .apotheke; ako je u Španjolskoj, Portugalu ili Italiji, to je .farmacia, a za Francusku je to .pharmacie itd.' S time se slaže Oksana Pyzik, predavačica na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišnog koledža u Londonu, ali također želi stroža pravila koja zahtijevaju od tvrtki na društvenim mrežama da prijavljuju lažne prodavače policiji, kao i mnogo strože mjere odvraćanja.

'Falsificirani lijekovi su industrija vrijedna 200 milijardi dolara. To je na mnogo načina savršen zločin s visokim nagradama i niskim rizikom/kaznama', rekla je, ističući da postoje dulje zatvorske kazne za prodaju heroina nego opasnih lažnih lijekova. 'Ovo nije kao kupnja namještaja preko Amazona; nesigurni lažni lijekovi na recept mogu ubiti', zaključila je, piše Politico.