ONLINE LJEKARNE

Opasni lijekovi putem interneta

Bionic
Reading

Sve više Nijemaca lijekove naručuje putem interneta, a razlog je taj što za njih plaćaju 30, pa čak i 50 posto manje. No stručnjaci upozoravaju da sastojci tih lijekova ne odgovaraju originalnim i da su opasni za život. Trećina korisnika interneta u Njemačkoj lijekove naručuje online, umjesto da ih klasično kupuje u ljekarnama

'Moja kći ima gljivice među prstima. Kada bih u ljekarni kupila lijek za to, koštao bi me 34 eura. No ovako ću putem interneta za to platiti 15,37 eura', riječi su jedne žene.

50 posto lijekova zapravno nije ispravno

Nažalost, ova pozitivna ocjena online-ljekarni naše sugovornice vrijedi samo za Njemačku. 'Ove ljekarne u Njemačkoj podložne su veoma strogim pravnim pravilima, tj. ljekarna na internetu sigurna je isto kao i ljekarna u Vašem kvartu', priča predsjednica udruge ljekara u Donjoj Saskoj Magdalena Linz.

No, većina ljekova koja se naruči na internetu poštom se šalje iz inozemstva i radi se o krivotvorinama, kaže Wolfgang Schmitz iz Carinskog ureda u Kölnu. 'Mnogo je lažnih lijekova. Nakon niza analiza, moram reći: prste dalje od svakakvih ponuda', smatra Schmitz. Tablete protiv poremećaja potencije, viška kilograma i opadanja kose preplavile su internet, smatra farmakolog sa Sveučilišta u Bonnu Harald Schweim. 'Može se reći da se danas sve lažira. Inzulin, razni lijekovi, proizvodi za reguliranje hormona. No, došli smo i do točke gdje se susrećemo i s lažiranim mastima protiv opeklina i lijekovima protiv bolova', ističe Schweim.

50 posto lijekova koji se nude putem interneta ne odgovara originalnim lijekovima. Proizvođači se nalaze u Aziji, a prodavači u Europi, posebno u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Islandu i Češkoj.

'U tim lijekovima mogu biti sastojci koji uistinu mogu dovesti do smrti. Pritom ni u kojem pogledu ne pretjerujem', riječi su upozorenja Mone Tawab, koja po nalogu Udruge njemačkih ljekarnika često analizira upravo 'internetske lijekove'.

Htjela je smršaviti, a to je platila životom

Opasnost za život postoji posebno kada lijekovi potječu iz azijskih 'garažnih' tvornica. Proizvođači većinom rade modernim metodama jer zarada na lijekovima veća je nego na prodaji heroina.

Dok proizvođači masovno zarađuju, potrošači su izloženi nizu ponuda od kojih se ne zna koja je opasna, a koja ne. 'Potrošač danas više ne može razlikovati između ozbiljne i lažne internetske stranice za prodaju lijekova, a mnoge stranice sada su i na njemačkom jeziku', priča Tawab. No ekstremno niske cijene ipak bi svakog potrošača trebale začuditi.

Naime, ako tablete za potenciju u regularnoj ljekarni koštaju oko 14 eura, a na internetu 2,25 eura - onda zasigurno nešto nije u redu. 'Jedan od problema sigurno su i niske cijene koje potrošača potaknu na narudžbu, no upravo bi u tom trenutku trebali biti sumnjičavi', smatra Linz.

Lijekovi koji se mogu dobiti samo na recept, a koji se bez problema nude i putem interneta, u svakom slučaju nisu legalni. Iza njih krije se kriminalna banda, ističe kriminalistički inspektor Volker Kluwe: 'Potrošač u našim očima nije pritom kriv ili zločinac, nego su to oni koji takve lijekove proizvode i prodaju.'

Za 19-godišnju učenicu iz Hannovera, koja je uz pomoć lijekova za mršavljene koje je kupila putem interneta htjela smanjiti broj kilograma, nema spasa. Naime, ona je umrla od prevelike količine sastojka za 'sagorijevanje' sala, koji u Europi uopće nije dozvoljen.