OŠ VEŽICA

Opasni azbest uklanjaju učenicima pred nosom bez ikakve zaštite

03.03.2017 u 16:17

Bionic
Reading

Krizni eko stožer Marišćina izrazio je danas zabrinutost za zdravlje učenika i osoblja riječke osnovne škole Vežica te radnika koji, upozoravaju, radove na uređenju tamošnje sportske dvorane, koji uključuju i uklanjanje azbesta, obavljaju bez potrebnih zaštitnih mjera

Ta je udruga priopćila kako je zbog toga zatražila hitan inspekcijski nadzor gradilišta, ističući da gradilište nije ograđeno pa djeca i ostali imaju otvoren pristup do gradilišta, radnici nemaju zaštitnu odjeću, a dijelovi dvorane koji sadrže azbest pri uklanjanju se kidaju i lome.

Iz Eko stožera ističu kako su im se javili zabrinuti roditelji učenika te škole, upozoravajući da se azbest planira uklanjati tijekom nastave, dok su djeca u školi, te ih zanima jesu li ispoštovane sve sigurnosne mjere koje poduzima škola te naručitelj i izvođač radova.


U školu Vežica uputili su zahtjev za pristup informacijama kojim traže objašnjenje o radovima i mjerama sigurnosti, te dobili odgovore ravnateljice škole koja je proslijedila i dva odgovora naručitelja radova – Odjela gradske uprave za upravljanje imovinom Grada Rijeke.

'Sva tri odgovora ukazuju da i škola i Odjel gradske uprave za upravljanje imovinom ne poduzimaju mjere sigurnosti sukladno Uputama o postupanju s građevinskim otpadom koji sadrži azbest, radi odlaganja na posebno priređene plohe (kazete) za odlaganje građevinskog otpada koji sadrži azbest i Pravilniku o zaštiti radnika od rizika zbog izlaganja azbestu. Odabrani izvođač, tvrtka 'Titan', prema dostupnim podacima, ne posjeduje dozvolu za prikupljanje azbesta', ističe Eko stožer u priopćenju.

Napominje kako su radovi počeli 11. listopada te da bi, po nepotvrđenim saznanjima, trebali trajati 60-ak dana, a da se provode zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga (asbestoza i ostali karcinomi koji nastaju kao posljedica udisanja i izloženosti azbestnoj prašini) te dotrajalosti dvorane.