TRANSKACIJA

OMV prodao BIH podružnice srpskom NIS-u

30.11.2012 u 19:31

Bionic
Reading

Austrijska naftna kompanija OMV objavila je danas da svoju podružnicu u BiH, tvrtku OMV BH, prodaje srbijanskoj naftnoj tvrtki NIS

OMV je potpisao sporazum o prodaji podružnice u Bosni i Hercegovini, OMV BH d.o.o., tvrtku u 100-postotnom vlasništvu OMV Refining & Marketing GmbH, srbijanskoj naftnoj tvrtki NIS, priopćeno je danas iz OMV-a.

"Očekuje se da će se ugovor zaključiti u prvom tromjesečju 2013., nakon odobrenja državnih tijela za nadzor tržišnog natjecanja.

Tvrtke su sporazumno odlučile da neće otkrivati kupoprodajni iznos", ističu iz OMV-a koji, kako se navodi, po završetku ove transakcije neće imati nikakvih daljnjih aktivnosti u BiH.

Objava o prodaji podružnice u BiH uslijedila je oko godinu dana nakon najave OMV-a da će prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH.

OMV je, naime, 6. prosinca 2011. objavio da namjerava prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te se u potpunosti povući s ta dva tržišta.

Kako se navodi u današnjem priopćenju o prodaji podružnice u BiH, NIS će preuzeti sva 22 zaposlenika, terminal goriva i 28 benzinskih servisa, kao i lokalni glavni ured OMV BH.

Austrijski je OMV u BiH bio aktivan u maloprodajnom i komercijalnom poslovanju od 2001. godine, a tvrtka zapošljava 22 djelatnika u središnjem uredu u Sarajevu.

Tržišni udio tvrtkinih 28 benzinskih servisa procjenjuje se na 8 posto, navodi se u priopćenju.

Prenosi se i izjava OMV-ovog izvršnog člana Uprave zaduženog za preradu i trgovinu Manfreda Leitnera koji ističe da je time "zaključen još jedan značajan korak u implementaciji OMV-ove strategije koja za cilj ima optimizaciju portfelja prerade i trgovine kroz smanjenje marketinških resursa koji nisu od strateškog značaja za tvrtku".

OMV-ova strategija za cilj ima smanjen i učinkovitiji portfelj tvrtke. To uključuje postupno skretanje portfelja s prerade i trgovine prema istraživanju i proizvodnji.

Srbijanski NIS u većinskom je vlasništvu ruskog Gasprom njefta (koji ima 56,15 posto dionica), ima dvije rafinerije, u Pančevu i Novom Sadu, ukupnog kapaciteta 7,3 milijuna tona godišnje, ima 332 benzinske postaje, posluje u deset zemalja, među kojima su i BiH, Mađarska i Rusija, a ima više od devet tisuća zaposlenih.