uhićenja u osijeku

Olujić: Glavni cilj DORH-a je optužiti Mamića za novo kazneno djelo davanja mita koje je počinjeno nakon 2012. godine i sporazuma potpisanog s BiH

09.06.2021 u 23:06

Bionic
Reading

Krunislav Olujić bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik kazao je, nakon uhićenja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku i poduzetnika Drage Tadića, da je glavni cilj Državnog odvjetništva optužiti Zdravka Mamića za novo kazneno djelo davanja mita, a koje je počinjeno nakon 2012. godine kada smo potpisali onaj poznati sporazum o međusobnom izručenju s BiH

'Usudio bih se reći, nakon 8. listopada 2020. godine kada je gospodin Zdravko Mamić nadležnom državnom odvjetništvo odnosno Uskoku podnio ovo što oni danas tretiraju kao kaznenu prijavu onaj svoj USB stick u kojem je iznio niz optužaba za koje možda u samom početku protiv rečenih i drugih sudaca, ne samo osječkog Županijskog suda nego i nekih drugih sudaca iz cjelokupne hrvatske vlasti

. Usudio bih se ustvrditi da može to nije iznenađenje osim doista da je ovoga puta DORH da sam njegov specijalizirati odjel oduzeo nekakve doista radnje koji su na neki način može i fascinantne ili ugodno iznenađujuće a koje su, nažalost, potvrdile osnovane sumnje koje je Zdravko Mamić iznio u toj svojoj, kako je oni danas tretiraju, kaznenoj prijave protiv rečenih sudaca', kazao je Olujić u RTL Direktu.

Dodao je da se ne događa ništa što je posebno i što ne odgovara općoj hrvatskoj percepciji javnosti o stanju u pravosuđu.

'Uglavnom se ta percepcije temelji se na nekoliko činjenica da je prva hrvatska sudbena vlast, dakle hrvatsko pravosuđe izrazito korumpirano. Druga stvar da je premreženo klasičnim klijentelizam i nepotizmom što se vrlo lako može vrlo lako može dokazati', naveo je Olujić.

Na pitanje misli li da ovakvih slučajeva ima onda i na drugim sudovima, da netko prima mito rekao je da 'posve sigurno postoji, posve sigurno se ove stvari mogu i dokazati'.

'Nekoliko slučajeva koji su ljudi pokušali utvrditi i ići na koruptivnu djelatnost sudaca jednostavno su pali u prvoj početnoj fazi jer nije bilo političke volje da se takve stvari procesuiraju. Sad kada je ovoga puta iza scene odnosno iz cijele stvari Mamić koji ipak ima svoje ime i prezime svoje mjesto ulogu i značenje u Hrvatskoj, pa ako hoćete, na neki način bih se usudio i reći, nekako i nepodijeljenu simpatiju značajnog dijela hrvatskih građana. Onda se doista na najgori mogući način potvrđuje ona opća percepcija stanja u hrvatskom pravosuđu od kojih je jedna bitna karakteristika upravo ova korupcija o kojoj smo sad govorili', istaknuo je Olujić.

Trojica sudaca i poduzetnik dovedeni u Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Upitan kako će se uhićenja odraziti na postupak protiv Mamića i otvara li sad to mogućnost izručenja Mamića iz BiH kazao je da s obzirom na činjenicu da još uvijek nije potvrđeno, a najvjerojatnije je proširena istraga kako za kazneno djelo jer vjerojatno ovi suci za koje je Državno sudbeno vijeće donijelo odluku o dizanju imuniteta i unaprijed dalo odobrenje u mogućnosti određivanja istražnog zatvora protiv rečenih sudaca koji su privedeni u Uskok na ispitivanje.

'Bojim se da u konkretnom slučaju se išlo i na proširenje istrage protiv braće Mamić, posebno protiv gospodina Zdravka Mamića i da je glavni cilj praktički na neki način, glavnog državnog odvjetništva odnosno njegovog specijaliziranog odjela za sprečavanje korupcije i organiziranog kriminala ovoga puta optužiti gospodina Mamića za jedno novo kazneno djelo koje je nastalo davanjem mita, koje je počinjeno nakon 2012. godine kada smo potpisali onaj poznati sporazum o međusobnom izručenju s Bosnom i Hercegovinom', mišljenja je Olujić.

Komentirao je mogućnost da Mamiću padne presuda ako se utvrdi da su sudili suci koje je podmićivao.

'Pa ono što je posve sigurno i što mi je poznato iz tiska i javnih nastupa braniteljskog tima gospodina Mamića da može podnijeti ustavnu tužbu, što je Mamić preko svojih odvjetnika odnosno branitelja i učinio. Ustavna tužba je značajna. Ona je jako opsežna i ide se manje-više na sve one bitne elemente koje čine sadržaj prava na pravičnom suđenju za koje je branitelj, najvećim dijelom i s pravom drže da je u postupku pred osječkim županijskim sudom gospodinu Mamiću povrijeđeno.

Uhićenje suca Ante Kvesića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Olujić.To prije svega mislim na elemente koji su nužni i bitni, a to je da je gospodinu Mamiću trebao suditi nepristani sud, da su mu morili suditi nepristrani i neovisni suci, da je morao optužnicu zastupati ovlašteni tužitelj. O javnosti i obrani povredi prava na obranu da i ne govorim.

Čini mi se da ovoga puta doista postoje pravni razlozi i pravi elementi koji daju za pravo branitelju, ne Mamiću nego njegovom braniteljskom timu kada sve nade polažu u Ustavni sud i odluku Ustavnog suda neovisno o tome što je prethodno Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu braće Mamić da ovoga puta i mislim i opravdano držim da takva presuda ne bi trebala otići u Strasbourg jer bi najvjerojatnije tamo pala.

Ne bi mogla izdržati one stručne kriterije koji se Europski sud za ljudska prava u primjeni tog istog prava na pravičnčno suđenje, ali prema Europskoj konvenciji zaštiti ljudskih prava i sloboda', smatra Olujić.

Na kraju je dodao da se 'kraj ovakvog stanja u hrvatskom pravosuđu, kraj ovakve parlamentarne većine, kraj ovakvog premijera koji očito želi sudbenu vlast držati pod okriljem HDZ-a, Mamić još uvijek i čini reformatorom hrvatskog pravosuđa'.