opasni vremenski uvjeti

Oluja 'Ylenia' zapuhala u Njemačkoj; ruši stabla, Lufthansa otkazala letove, kasne vlakovi, nema struje...

17.02.2022 u 13:02

Bionic
Reading

Olujni vjetrovi zapuhali su diljem Njemačke i pritom rušili stabla, uzrokovali nestanak električne energije, te doveli do otkazivanja letova i polaska vlakova

Njemački meteorološki zavod DWD izdao je u srijedu nekoliko upozorenja o dolasku oluje ''Ylenia'', dodavši da bi opasni vremenski uvjeti mogli potrajati nekoliko dana. ''Dva sustava niskog tlaka donijet će u Njemačku olujne uvjete do subote", rekao je DWD u svojoj prognozi u četvrtak ujutro.

U središnjem dijelu zemlje, kod planinskog vrha Brocken smještenog u pojasu Harz, u jutarnjim je satima izmjerena prosječna brzina vjetra od 120 kilometara na sat, a najveća brzina u istom periodu dosegnula je brojku od 152 kilometara na sat.

Na berlinskom aerodromu putnicima nije dozvoljeno da su ukrcaju u avione niti da se iz njih iskrcaju. Avionima je i dalje dozvoljeno sletjeti na pistu, a zadnji avioni s putnicima poletjeli su prije objave o lošim vremenskim prilikama.

Lufthansa je zbog opreza otkazala 20 letova.

Željeznički prijevoznik Deutsche Bahn zaustavio je linije na dugim relacijama u nekoliko saveznih pokrajina na sjeveru Njemačke, također zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Trenutno ne vozi nijedna linija na dugim relacijama u pokrajinama Donja Saska, Bremen, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Berlin i Brandeburg, poručili su iz kompanije.

Srušena stabla poremetila su željeznički promet između Bremena i Hamburga te u okolici Dortmunda.

Na sjevernoj obali, uprava za pomorska putovanja BSH upozorila je na olujne valove, rekavši da bi oni na istočnom dijelu obale mogli biti 1 do 2 metra viši nego inače.

Na jugu zemlje, u Bavarskoj, najmanje 10.000 ljudi neko je vrijeme ostalo bez struje, prema izvješću najvećeg opskrbljivača u spomenutoj pokrajini Bayernwerk Netza.

Djelatnici hitnih službi u Berlinu kazali su da su bili na rubu kapaciteta u četvrtak ujutro, s obzirom da su prethodnu noć primili 76 poziva unutar tri i pol sata zbog šteta nastalih lošim vremenom.

''Većina poziva upućena je zbog srušenih stabala ili oštećenih građevinskih materijala'', kazali su vatrogasci. Za sada nema dojava o ozlijeđenima. Stanovnici su upozoreni da ne izlaze iz svojih domova ako nije nužno te da ne odlaze u šume ili parkove.

sve osim nogometa