VELIKI IZAZOV

Oluja je jutros sve iznenadila, meteorolozi: Za ove situacije potreban je - nowcasting

12.07.2023 u 13:49

Bionic
Reading

Jutrošnje nevrijeme na području Zagreba i okolice nije iznenadilo samo građane, već i prognostičare Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Prema jučerašnjoj prognozi, nestabilnosti su se predviđale tek potkraj dana. Meteorolozi su danas poručili da rezultati prognostičkih modela nisu ukazivali na takav razvoj događaja, te je za ovakve situacije potreban 'nowcasting'. A što je to uopće?

Iz DHMZ-a za tportal kažu da je nowcasting zapravo prognoza neposrednog razvoja vremena.

'Dakle, prognoza vremena ima nekoliko vremenskih skala, od dugoročnih kao npr. sezonskih, mjesečnih do desetodnevnih ili trodnevnih pa do nekoliko sati unaprijed i sve se rade na DHMZ-u. Nowcasting se ponajprije odnosi na prognozu između pola sata do nekoliko sati unaprijed. U izradi ovih prognoza se osim rezultata meteoroloških modela koriste i druge tehnike, a ponajprije su to meteorološka mjerenja s naglaskom na daljinska mjerenja (radari, sateliti, podaci o munjama…).

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Dio je svakodnevnog operativnog posla prognostičara u DHMZ-u koji prema standardnim operativnim postupcima daju takve prognoze i upozorenja korisnicima, a prije svega Ravnateljstvu civilne zaštite. Prognoza neposrednog razvoja vremena je zahvaljujući METMONIC projektu doživjela u Hrvatskoj velik napredak jer je po prvi puta cijelo područje Hrvatske pokriveno radarskim mjerenjima', navode iz DHMZ-a za tportal.

Napredak ovisi o ljudima, ali i o sustavu podrške

Objašnjavaju i što se dogodilo s jučerašnjom prognozom vremena.

'Budući da i danas na vrijeme u Hrvatskoj glavninom utječe polje visokog tlaka zraka te da su frontalni sustavi još daleko od naših krajeva, prognostički materijali nisu upućivali na to da bi već noćas mogao stići nestabilan zrak.

'Grmljavinske oluje većih prostornih dimenzija (tzv. mezoskalni konvektivni sustavi) prošlih su dana vladali zapadnom Europom i pratili smo kada bi do nas mogao 'procuriti' nestabilan zrak. Naznake su bile da će se to dogoditi u dijelovima zapadne i sjeverozapadne Hrvatske danas, ali tek u drugom dijelu dana, prije najavljivane promjene koja stiže glavninom sutra', navode iz DHMZ-a.

  • +11
Jutrošnje nevrijeme u gradu rušilo grane stabala uz prometnice Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Dodaju da mezoskalni konvektivni sustavi - velike grmljavinske oluje koje se mogu protezati i više od 100 km horizontalno, a vertikalno i oko 15 km na nekim mjestima - koji su izrazito organizirani mogu biti dugoživući te se u srednjoj visinskoj struji premještaju i usputno 'hrane' raspoloživom konvektivnom energijom.

Zagreb: Olujno nevrijeme srušilo ogradu preko puta MSU-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Najčešće gube na snazi u noćnim satima, no u specifičnim uvjetima to se ipak ne dogodi. Čim je uočeno da sustav neće sasvim oslabiti, prognoze i upozorenja su osvježena. Naravno, ponekad je za neke takva informacija stigla prekasno. I zbog sve preciznijih prognoza i dostupnosti informacija, zahtjevi za meteorološkim informacijama su očekivano sve veći. Treba napomenuti da su procesi u atmosferi izrazito složeni i sadrže određeni stupanj nepredvidivosti – primjerice gledate li vodu koja ključa teško je predvidjeti gdje će u loncu mjehurić zraka izaći na površinu…', ilustriraju u DHMZ-u, dodajući da u svakom slučaju primjeri poput današnjeg jasno ukazuju da mjesta za razvoj i napredak ima, a ono ne ovisi samo o ljudima koji daju prognozu već o cijelom sustavu hoće li pružati podršku razvoju.

Podsjetimo, nevrijeme u Zagrebu srušilo je u srijedu ujutro 15-ak stabala u pojedinim dijelovima grada, doznaje se u zagrebačkoj Javnoj vatrogasnoj postaji, a zbog jakog vjetra i polomljenih grana drveća poremećen je tramvajski promet na nekim linijama. Kiša praćena jakim vjetrom polomila je niz stabala na području Medveščaka. Maksimira, Gornjeg grada, Centra, Peščenice, Novog Zagreba i Medvednice.

Nevrijeme u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Javna vatrogasna postaja Grada Zagreba bila je pozvana na 15-tak intervencija za uklanjanje palih stabala i grana. Jak vjetar odnio je limeni krov na objektu na području Kustošije, doznaje se od vatrogasaca čije su ekipe na terenu.

Zbog jakog vjetra u pojedinim dijelovima grada i polomljenih grana drveća poremećen je i tramvajski promet na nekim linijama.