REKORDERI

Ojmjakon najhladnije naseljeno mjesto na svijetu

19.02.2013 u 09:56

Bionic
Reading

U istočnom Sibiru zabilježena je najniža temperatura u nekom naseljenom mjestu. U selu Ojmjakon izmjeren je minus 71 stepen Celzija.

Istočnosibirsko selo Ojmjakon najhladnije je stalno naseljeno mjesto na Zemlji. Tu živi oko 500 ljudi. Kažu, zime su posljednjih godina toplije s temperaturama između minus 40 i minus 50 stupnjeva prenosi portal Mondo. 'Kada sam išao u školu, sjećam se svaki dan je bilo minus 60, minus 61. Tako je svake godine, barem desetak dana', priča drvosječa Aleksej Jegorov.
Ovo selo - Ojmjakon nije u najboljim odnosima sa obližnjim selom Verhojansk koje također polaže pravo na titulu najhladnijeg na svijetu.
Kako objašnjava etnografkinja Tamara Vasiljeva 'rat' je počeo s tiskarskom greškom. Naime, u jednom dokumentu je navedeno da je 1885. u Verhojansku izmjerena temperatura minus 67,8 stupnjeva Celzija. To je bio povod za svađu, kaže Vasiljeva.

Ovaj je kraj poznat i po dugovječnim stanovnicima. Jedno od čuda ove regije su i njihovi konji. Guste grive, duge dlake i niskog rasta.  'Ova rasa konja može preživjeti svaku hladnoću. Nekada je 60 ispod nule, ali oni izdržavaju', rekao je Nikolaj Vinokurov, vlasnik farme konja. Republika Jakutija u Sibiru, gdje se i nalaze sva ova čuda, uz prirodne ljepote 'krije' i 99 posto zaliha ruskih dijamanta, nalazišta zlata, srebra, plina. Jakutija je veća od Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije zajedno.