IMAŠ KUĆU VRATI STAN

OIB i ZIS otkrivaju prevarante s nekretninama

10.06.2010 u 11:11

Bionic
Reading

Želite li jeftiniji stan iz programa POS-a, otkupiti MORH-ov stan ili, primjerice, dobiti državni poticaj preko APN-a za kupnju novog, prvog ili jedinog stana, u vlasništvu ne smijete imati neku drugu nekretninu na području Hrvatske

A da biste to i 'dokazali', dovoljno je kod javnog bilježnika ovjeriti izjavu kojom državi, gradu ili općini, jamčite da drugih nekretnina nemate. Imate li, ipak, 'klet' u Zagorju, kuću na Braču ili sto četvornih metara stana u Zagrebu, a želite POS-ov stan, državni zajam ili državni stan u, recimo, Rijeci, problema neće biti – dužni ste priložiti samo dokaz o neposjedovanju nekretnine u Rijeci, no ne i drugje u Hrvatskoj, piše Novi list

Država vam, pak, ne može dokazati suprotno, jer nema jedinstvene evidencije nekretnina iz koje bi vidjela što još, diljem 'lijepe naše', posjedujete. Jedini način na koji država to može doznati jest da od vas zatraži 109 potvrda o neposjedovanju nekretnine iz 109 zemljišnoknjižnih odjela u Hrvatskoj, ili da te potvrde pak ishodi sama. Kako je to nemoguće, moguće su, s druge strane, manipulacije.

Zoran Avramović, načelnik Sektora za zemljišnoknjižno pravo pri Ministarstvu pravosuđa, tvdri da novi, tzv. Zajednički informacijski sustav (ZIS) , koji će omogućiti pretragu podataka iz svih 109 baza, odnosno za cijelu Hrvatsku, treba biti primjenjen do 30. lipnja ove godine, no ne navodi hoće li se u tome sigurno i uspjeti.

Bude li ZIS ipak 'pušten u promet' do zadanog datuma, to znači da će se po imenu i prezimenu, odnosno po OIB-u, moći pretraživati podaci o vlasništvu nad nekretninama u cijeloj državi.

Nakon tog datuma manipulacije ne bi trebale više biti moguće, jer će na jedinstvenoj potvrdi pisati što sve u Hrvatskoj (ne)posjedujemo, i imamo li, time, pravo na jeftiniji stan kojeg nam država nudi na kupnju.