slučaj 2,5-godišnje djevojčice

[VIDEO] Oglasio se ravnatelj Centra za socijalnu skrb: Postupali smo u obitelji, ali ništa nije upućivalo na tragediju koja se dogodila

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 02.04.2021 16:25
  • Objavljeno 02.04.2021 u 16:05
Branko Medunić

Branko Medunić

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, rekao je za Jutarnji list da su prve postupke u ovoj obitelji imali nedugo nakon što se rodila sada ozlijeđena djevojčica.

'Roditelji su sami došli i izrazili želju da se malena zbrine u udomiteljsku obitelj jer joj oni nisu bili u stanju pružiti adekvatnu skrb i brinuti se o njoj. Dakle, nije bilo oduzimanja, nego se sve dogodilo na njihov zahtjev, pa je dijete smješteno kod udomitelja gdje je bila do studenoga prošle godine. Prije toga, naime, roditelji su podnijeli zahtjev da im se dijete vrati. Naša služba je izašla na teren te je utvrđeno da je došlo do poboljšanja ukupnih stambenih, materijalnih i obiteljskih uvjeta, pa je zaključeno da je za dijete bolje da se vrati u svoju biološku obitelj s braćom i sestrama jer je obitelj u međuvremenu dobila još dvoje djece', rekao je Medunić za Jutarnji list.

Ravnatelj Centra Branko Madunić dao je izjavu o slučaju pretučene djevojčice

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović/Pixsell

Uslijedilo je prijelazno razdoblje u kojem su roditelji posjećivali dijete kod udomitelja, a nakon mjesec-dva ono je vraćeno u obitelj uz mjeru obveznog nadzora nad vršenjem roditeljske skrbi. 'Prilikom nadzora kolegica nije našla ništa što bi izazvalo sumnju, niti je bilo nekih prijava po kojima bi se detaljnije postupalo. Djeca su redovno posjećivala liječnike, cijepljena su, obilazila ih je patronaža i nikada nitko prema nama nije izrekao bilo kakvu sumnju. Ništa nije upućivalo na tragediju koja se dogodila', rekao je Medunić.

Navodi da je socijalna radnica više puta mjesečno posjećivala obitelj, a najmanje jednom tjedno. 'O tome postoje pisana izvješća. U jednom navratu utvrđeno je da dijete ima svrab i roditelji su upućeni da to riješe, a sljedeći put kada je kolegica došla, roditelji su joj pokazali kreme i da je dijete u tretmanu. Što se tiče navodnih starih masnica, da bi se one vidjele, kolegica bi dijete morala skinuti i fizički pregledati, a to nije uobičajeno ako nema nekih informacija i indicija da se takvo što događa. Da je bila neka sumnja ili prijava o tome, tada bi kolegica zatražila da se dijete dovede u Centar te da ga se liječnički pregleda', istaknuo je ravnatelj.

Dodao je kako su svojedobno imali prijavu bake za nasilje sina nad njom, dakle nad svojom majkom, ali ne prema supruzi ili djeci.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!