ministar socijalne politike

Aladrović o djevojčici koja je u kritičnom stanju završila u Klaićevoj bolnici: Izražavam žaljenje i kao čovjek i kao otac, slučaj ćemo istražiti do najsitnijih detalja

02.04.2021 u 12:31

Bionic
Reading

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović komentirao je slučaj dvogodišnje djevojčice koja je u kritičnom stanju i s teškim tjelesnim ozljedama primljena u Kliniku za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj ulici

'Prije svega moram izraziti žaljenje i kao ministar i kao otac djeteta. Čuo sam se s ministrom Božinovićem, Berošem i s ravnateljem bolnice u Klaićevoj. Čudne okolnosti su dovele do hospitalizacije. Odmah smo poslali upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Socijalne radnice, odnosno predstavnice komore socijalnih radnika su također došle u stručni nadzor', rekao je ministar Aladrović, a prenosi N1 televizija.

Aladrović je naglasio da će slučaj biti istražen do najsitnijih detalja te da će se utvrditi mogući propusti sustava.

'Ne aboliramo od odgovornosti niti osuđujemo ikoga unaprijed, ali nadležne službe provode nadzor da utvrde je li se postupalo po pravilima struke, a osobno sam inzistirao da se istraga provede što hitnije i da rezultati budu poznati već danas ili sutra', rekao je ministar.

'Ministarstvo rada poslalo je inspekciju u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški', rekao je ministar, dodajući kako neće prejudicirati ništa, niti će govoriti tko je odgovoran. Na pitanje zašto se ništa nije promijenilo od slučaja s Paga, kada je otac bacio četvero djece s balkona teško ih ozlijedivši, Aladrović je rekao kako se od tog slučaja puno napravilo.

'Mislim da se od tada puno napravilo. Mnoge stvari su korigirane, dodijelili smo novac mnogim udrugama koje se bave ovakvim tipovima i vrstama nasilja. Nažalost, ovaj slučaj nas je osvijestio da to možemo učiniti agilnije', rekao je ministar.

Podsjetimo, dvogodišnja djevojčica dovezena je u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu iz Nove Gradiške u srijedu s teškim nagnječenjem mozga, ali i cijele glave, a uz to joj je tijelo bilo puno modrica različite starosti, znakova prijašnjih ozljeda. Dijete je smješteno na odjel intenzivne njege, priključeno na respirator, a liječnici se od srijede bore za njen život.

S obzirom na narav ozljeda, kao i to da je majka djeteta davala proturječne izjave koje su bile u rasponu od toga da ne zna što se dogodilo do toga da je dijete palo, odmah se posumnjalo da je djevojčica zlostavljana. Uz te po život opasne ozljede, bilo je vidljivo da je dijete zanemarivano jer je po cijelom tijelu imalo šugu (svrab) koja nije liječena. Ta bolest upućuje na to da je djevojčica živjela u lošim higijenskim uvjetima.

Obitelj iz koje potječe djevojčica otprije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.

'Razlog udomljavanja bili su nepovoljni uvjeti kod obitelji, a i bolest djeteta. Navodno je riječ o autoagresivnosti djeteta. U obitelji ima još dvoje djece, razlika je po godinu dana. Kako su se uvjeti kod obitelji djevojčice popravili, odlučili smo udovoljiti zahtjevu roditelja i vratiti je iz udomiteljske obitelji. Uz to smo odredili mjeru stalnog nadzora naše socijalne djelatnice, koja im je odlazila u posjet dva puta tjedno. Čuli smo za ozljede djeteta, za sada nemamo informaciju kako su one nastale. Socijalna radnica koja je nadzirala tu obitelj rekla je da ona nije imala spoznaju niti je bilo što upućivalo na to da bi se s djetetom moglo nešto dogoditi', rekao je ravnatelj CZSS-a Nova Gradiška Branko Medunić u četvrtak za 24sata.

U petak prijepodne portal Telegram objavio je da su roditelji djevojčice uhićeni te da je i oca i majku djeteta Policijska uprava brodsko-posavska zadržala na kriminalističkom istraživanju nedugo nakon saznanja o teško ozlijeđenom djetetu. Iz policije su objasnili da se utvrđuju sve okolnosti ozljeđivanja djevojčice.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška u četvrtak je za HRT izjavio kako je nakon najnovijeg razvoja događaja ostalo troje djece iz iste obitelji sada udomljeno do završetka istrage koju provodi policija.