novi način upisa

Oglasila se bivša ministrica obrazovanja: Uvođenje masovnih prijemnih ispita u srednje škole je instant rješenje

15.02.2022 u 08:44

Bionic
Reading

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ubuduće će prilikom upisa učenika u srednje škole veću ulogu imati prijemni ispiti. O svemu se oglasila i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

'Opet se radi ono što je lakše umjesto onog što je pametno. Uvođenje masovnih prijemnih ispita u srednje škole je instant rješenje koje se očito široko nekritički prihvaća. Razlog je to što je previše ljudi u Hrvatskoj sklono raditi ono što je lako, pa svako instant rješenje padne na plodno tlo. Razlog za ovaj potez je 'poplava superodlikaša' u osnovnoj školi. Problem je stvaran i štetan', napisala je Divjak na Facebooku.

Jedino smisleno, ali i dugoročno rješenje je, dodaje Divjak, sustavna edukacija nastavnika da se kriterijski ocjenjuje temeljem planiranih ishoda iz kurikuluma te sustavan rad s roditeljima i učenicima tako da razumiju kriterije i prihvate pošten odnos prema radu i znanju. 'Tako je to započeto i planirano u kurikularnoj reformi Škola za život. Ali, da, to je teško, zahtijeva vrijeme i napor i koordinaciju Ministarstva, nastavnika, roditelja, učenika, škola, agencija…', kaže bivša ministrica.

Uvođenje prijemnih ispita u srednje škole imat će nekoliko štetnih posljedica, a Divjak ih je pobrojala:

'1. Škole samostalno izrađuju testove za upis bez ujednačenih standarda. Tko je u svakoj školi educiran za izradu takvih testova? Kako će se napraviti izbor ishoda koji se provjeravaju? (Radila sam testove za prijemne na fakultet prije uvođenja državne mature i to je težak, odgovoran i vrlo stresan posao za koji je nemoguće unaprijed znati kakve će dati rezultate.)

2. Otvara se novo tržište instrukcija i priprema za prijemne ispite za srednje škole. Osim priprema za maturu, bit će pripreme za upise u srednje škole koje će opet plaćati roditelji, naravno oni koji će si to moći priuštiti. Tako će se dodatno povećati jaz između onih čiji roditelji imaju i onih čiji roditelji nemaju novca.

3. Mogućnost upisa preko reda se povećava jer se ne zna tko će u svakoj školi kontrolirati postupak, testove, ispravljanje, tajnost itd. Podsjetimo se da je baš državna matura snažan antikorupcijski alat za upise na fakultete i treba se sjetiti kako je to bilo prije uvođenja mature.

4. Učenici se prilikom upisa izlažu dodatnom stresu koji, pored normalnog stresa pred ispit, donosi veliku nesigurnost jer ne znaju što će biti na takvom prijemnom ispitu, kako će se ispravljati, a posljedice su dalekosežne.

5. Učitelji u osnovnoj školi će dodatno izgubiti na statusu u društvu jer se prešutno prihvaća da oni zapravo ne znaju ocjenjivati i njihovo vrednovanje rada učenika i povratna informacija gube na značenju', objavila je Divjak na Facebooku.