u mreži prvog

Koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika: 'U mojoj školi možda ih je jedan posto, desetak učenika, i takva je situacija u ostalim školama...'

14.02.2022 u 08:00

Bionic
Reading

Od danas počinje samotestiranje učenika prije polaska u školu, a time i prekid samoizolacija. Većina škola već je u petak podijelila učenicima ili roditeljima dva kompleta testova, a HZJZ je objavio videouputu o tome kako provoditi samotestiranje

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je u emisiji U mreži Prvog kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana. Otkrila je i koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika:

'U mojoj školi ih je možda jedan posto, znači desetak učenika, i takva je situacija u ostalim školama. Riječ je o asimptomatskima, sinoć otkrivenima testiranjem', rekla je Mirosavljević. Svega nekoliko roditelja, oko jedan do dva posto, potpisalo je izjavu o netestiranju. Mirosavljević je rekla da većina roditelja podržava testiranje.

'Svima je dosta online nastave, da zdravo dijete sjedi kod kuće', rekla je.

Član predsjedništva udruge srednjoškolskih ravnatelja Zlatko Stić rekao da u Zagrebu još nisu podijelili sve testove.

'Ukupno sam dobio devet odgovora roditelja da ne žele da im se dijete testira od 1010 učenika. Koliko sam vidio, učenici nemaju problema s tim, više imaju neki roditelji, što se vidi po traženju da ispunimo različite papire kako bismo dokazali zašto se to provodi', rekao je Stić.

Državni tajnik Ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak rekao je da nema podatak o tome održava li se od danas nastava u svim školama po modelu A.

'Sredinom prošlog tjedna imali smo šest škola po modelu C, što je bitno smanjen broj u odnosu na vrijeme u kojem je omikron bio u punoj snazi. Ideja je da obuhvat učenika u školi bude što veći, tamo gdje je to najbolje i najprirodnije za obrazovanje i njihov razvoj.'

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus za 15, 20 kuna. Paljak je rekao da nije iznenađen time.

'Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere', rekao je. Paljak je istaknuo da testovi nisu stigli u sve škole.

'Ne primam informacije da je negdje bilo zastoja, danas, sutra prva samotestiranja će krenuti', poručio je. Svakodnevno dobivaju, kazao je, upite o samotestiranju.

'Mislim da je situacija jasnija, upita je puno manje, mislim da je i video dobro i slikovito pokazao kako to treba raditi. To je najblaža moguća mjera u ovom trenutku, a koja bi mogla polučiti ono što želimo - da zdrava djeca budu u školama', rekao je.