objavljeno u časopisu

Istraživanja o spolnosti tinejdžera: U srednjoj školi stupaju u seksualni odnos; malo znaju o prevenciji

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2022 15:22
  • Objavljeno 10.02.2022 u 15:22
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Rezultati ispitivanja provedenog u dvije srednje škole u Hrvatskoj pokazali su da je 59 posto učenica i učenika stupilo u spolni odnos, ali da tek 17 posto njih ima visoku razinu znanja o spolnosti i prevenciji rizičnih ponašanja.

Anonimno je anketirano stotinu učenica i učenika Srednje medicinske škole i Gimnazije Matija Mesić u Slavonskom Brodu, među kojima su bile 72 djevojke i 28 mladića.

Istraživanje je objavljeno u novom broju Časopisa za primijenjene zdravstvene znanosti koji izdaje Zdravstveno veleučilište iz Zagreba, a autori članka su Valentina Koporčić iz Opće bolnice Pula i Željko Jovanović sa sveučilišta u Puli i Rijeci.

Učestalost stupanja u spolne odnose češća je među ispitanicima Medicinske škole, ali je među njima češći i razgovor o spolnom životu, ističu autori.

Najčešći razlog prvog stupanja u spolni odnos je ljubav (62,7 posto), a potom znatiželja (28,8 posto).

Među ispitanicima koji su prakticirali spolne odnose, 57,6 posto ima stalnog partnera, a 23,7 posto navodi kako su imali partnere za jednu noć.

Znatno je češći seks za jednu noć među gimnazijalcima, kao i izbjegavanje upotrebe kontracepcije te informiranje putem interneta.

Gotovo svi ispitanici izjavili su da upotrebljavaju kontracepciju, ali njihova znanja o spolnosti, posebno ona gimnazijalaca, nisu na zadovoljavajućoj je razini, ističe se.

Većina ispitanika (72,9 posto) naglašava kako je upoznata s dosadašnjim spolnim životom partnera. Kao najčešće korišteni oblik kontracepcije ističu prezervativ (74,6 posto).

Na ginekološkom pregledu nikad nije bilo 58,3 posto djevojaka, a tek 17 posto ispitanika imalo je sve točne odgovore iz područja spolnog zdravlja.

Većina od 65 posto sudionika smatra da bi besplatna sredstva za kontracepciju smanjila broj neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti, dok gotovo svi smatraju da je zdravstveni odgoj potreban u školama, zaključuje se.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!