afera janaf

Odvjetnik Miljević: Uočljive su sličnosti ovog slučaja s aferama Spice i dnevnice Vlade

21.09.2020 u 11:49

Bionic
Reading

Odvjetnik Veljko Miljević u Studiju 4 HRT-a govorio je o aferi Janaf i svom branjeniku, prvoosumnjičenom u toj aferi Kreši Peteku

Miljević je rekao kako se vjerojatno neće žaliti na rješenje o provođenju istrage.

'Vjerojatno se nećemo žaliti na rješenje o provođenju istrage jer nam je svima u interesu da istraga teče efikasno i brzo. Moramo pročitati rješenje o određivanju istražnog zatvora, koje će vjerojatno danas biti uručeno, pa ćemo se u tom pogledu eventualno žaliti ako sud nije napravio onu diversifikaciju svih svjedoka koju sam ja spomenuo u petak navečer. To je da se za točno određenog okrivljenika odrede svjedoci na koje on može djelovati', rekao je Miljević, a prenosi HRT.

'Moj ured je zatražio kontakt s okrivljenikom negdje poslije 8.15, kad je to bilo tehnički moguće. Do dolaska u studio nismo dobili odobrenje za kontakt. Vjerojatno ćemo ga dobiti tijekom dana. Meni taj kontakt nije neophodan. Možda je neophodan mojem branjeniku, meni nije', rekao je Miljević.

Miljević se osvrnuo i na curenje podataka iz istrage u medije.

'Svjedoka ću pitati je li čitao novine, on će reći: 'Da, čitao sam.' Onda ću ja reći: 'O čemu ćete vi pričati?! 'Prije deset godina javnost je htjela da se ispita otkud novinarima informacije sa suđenja, novinari su šutjeli, a do službene istrage nije ni došlo i stvar je zamrla. Danas imamo situaciju da se ljudi čude što se ja bunim, to je normalno, to se radi. Ja se bunim. Mene to na fakultetu nisu učili', rekao je Miljević i dodao da se u sektoru koji je izuzetno važan za funkcioniranje države mora uvesti reda.

  • +9
Krešo Petek prvoosumnjičeni je u aferi Janaf Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Ovako se postavlja pitanje onih pravnih osoba koje zaista žele pružati usluge u tom sektoru i toga da se oni na neki način moraju sroditi s nekim modelima ponašanja koji nisu ispravni da bi preživjeli', rekao je Miljević.

'Čovjek ne stigne pažljivo pročitati sve to što izlazi u javnost. Smije li to izlaziti u javnost, o tom-potom', rekao je Miljević.

Istaknuo je i kako u aferi Janaf postoje sličnosti s aferom Spice, s Gradom Zagrebom 2014. i određenim poduzećima, s dnevnicama Vlade, rekavši kako su to procesi u kojima 'imamo uočljive sličnosti'.