SLUČAJ LORA

Odvjetnik Emilia Bungura tvrdi da sudac čeka odluku nekog odozgo

07.04.2016 u 20:36

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Splitu donijelo je rješenje o spajanju sudskih postupaka Lora 1 i Lora 2, a sljedećih bi se dana trebalo odlučiti o produljenju ili ukidanju istražnog zatvora za optuženog Emilija Bungura, zbog kojega se i danas pred tim sudom okupila Koordinacija braniteljskih udruga te županije.

Predsjednik te koordinacije Ivan Turudić rekao je da su se hrvatski branitelji okupili u nadi i vjeri da će danas dočekati puštanje na slobodu svojeg prijatelja i suborca Emilija Bungura, no to se ipak nije dogodilo jer je sudac odluku o istražnom zatvoru odlučio donijeti za koji dan.

Bungurov branitelj Vinko Burazer izjavio je da se na današnjem ročištu razmatralo trajanje istražnog zatvora. Kako je rekao, prijedlog je odvjetništva da se on produlji, čemu se on usprotivio ističući kako Bunguru nije uručena optužnica.

'Od samog početka suđenja njemu optužnica nije uručena, kao ni njezina izmjena, niti je on uložio na nju prigovor po starom zakonu, a ni po novom nije dao odgovor na nju. Osuđen je za ratni zločin i uskraćeno elementarno pravo na obranu. Zakon o kaznenom postupku je jasan. Osuđeniku kojem je suđeno u odsutnosti, a podnio je zahtjev za obnovu i dostupan je pravosuđu mora se uručiti optužnica jer je suđen u odsutnosti i ne zna što se u postupku događalo i na temelju čega su ga osudili', rekao je odvjetnik Burazer. Kako je dodao, sudac Mlađan Prvan odluku o istražnom zatvoru donijet će naknadno.

Ponovio je da se ignoriraju zakonska prava, zbog čega su prije i tražili ukidanje istražnog zatvora te da se optužnica vrati Županijskome državnom odvjetništvu na usklađivanje prema odluci Vrhovnoga suda iz 2004. godine kojom je ukinuta prva presuda.

Ocijenio je kako od sudaca ne mogu očekivati da budu neovisni i meritorni s obzirom na predmet koji je pred njima jer čekaju odluku 'nekog odozgo'.

Pripremno ročište za postupak Lora 1 (ratni zločin nad civilima) održano je 23. ožujka, kada su predloženi dokazi u kojima je obrana inzistirala na ispitivanju svih 20 svjedoka, a zatražila je i da se obavi rekonstrukcija u Vojno-istražnom centru Lori. Osim branitelja optuženog Emilija Bungura, postupak spajanja predmeta Lora 1 i Lora 2 (ratni zločin nad zarobljenicima) zatražio je i branitelj optuženoga Tomislava Duića, o čemu će također odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Splitu.

Ročište za Loru 2 trebalo se održati jučer, no odgođeno je zbog odluke izvanraspravnog vijeća o spajanju tih dvaju predmeta.

Sudski postupak Lora 2, u kojemu optužnica Županijskoga državnog odvjetništva u Splitu petoricu optuženika tereti za ratni zločin 1992. godine nad zarobljenicima u vojnom zatvoru Lori, počeo je 9. rujna 2015., a samo dva dana poslije odgođen je na neodređeno vrijeme. Razlog tomu je bio zahtjev branitelja Emilija Bungura, odvjetnika Vinka Burazera za izuzećem sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića u kaznenom postupku Lora 2 i predsjednika Županijskoga suda u Splitu Marijana Miletića, te zbog njegova prijedloga za spajanje kaznenih postupaka Lora 1 i Lora 2.

Petorica optuženih u postupku Lora 2, među kojima je i Emilio Bungur, bili su obuhvaćeni i slučajem Lora 1 u kojem su osmorica vojnih policajaca osuđena na ukupno 53 godine zatvora. Pravomoćna presuda u slučaju Lora 1 donesena je 2006. godine na splitskome Županijskom sudu, a 2007. potvrđena je i presudom Vrhovnoga suda Republike Hrvatske. Međutim, u prosincu 2015. izvanraspravno vijeće splitskoga Županijskog suda donijelo je odluku, na prijedlog Županijskoga državnog odvjetništva podnesen 14. prosinca 2015., da se Emiliju Bunguru prekine izdržavanje šestogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u postupku Lora 1 te da se taj postupak vrati u fazu istrage.

Obrana Emilija Bungura 28. siječnja 2016. poslala je Vrhovnome sudu Republike Hrvatske žalbu u kojoj traži da se obustavi postupak Lora 1 protiv Bungura te da mu se ukine pravomoćna presuda i da ga se oslobodi iz istražnog zatvora u Glini.