SUĐENJE ČEDI JOVIĆU

Odveli joj muža i rekli da je umro od infarkta

11.03.2009 u 15:12

Bionic
Reading

Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje Čedi Joviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tijekom srpske okupacije Dalja, od 1993. do 1995. godine

OSIJEK - Optužnica osječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti ga da kao pomoćnik zapovjednika 35. Slavonske brigade tzv. vojske krajine za sigurnost te kao zapovjednik postrojbe vojne policije (VP) - nije ništa poduzeo u okviru svojih ovlasti kako bi onemogućio podređene u lišavanju slobode i zlostavljanju pripadnika nesrpske nacionalnosti.

Čedo Jović optužen je kako je na taj način svjesno pristao da njemu podređene osobe nastave s takvim protupravnim radnjama, pa su tako vojni policajci Novak Simić, Miodrag Kikanović i Radovan Krstinić zlostavljali i tukli Antuna Kundića, koji je ubrzo preminuo od zadobivenih ozljeda, kao i da su navedeni vojni policajci tukli protupravno zatočene Ivana Horvata, Ivana Bodzu i Karola Kremerenskog, kao i Josipa Ledenčana i Emerika Huđika

Jović je u pritvoru od uhićenja u srpnju prošle godine, a na današnjoj glavnoj raspravi izjavio je da se ne smatra krivim za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Svjedokinja Rozalija Kundić, supruga preminulog Antuna, kazala je kako ne zna tko je iz njihove kuće u Dalju odveo njenoga supruga, ali ih je već iduće večeri, jedan policajac iz Dalja, došao izvijestiti kako je Antun umro od infarkta.

Svjedok Savo Klaić, u to vrijeme referent Odjala za sigurnost u 35. brigadi vojske tzv. republike srpske krajine kazao je kako je zapovjednik vojne policije u Dalju bio optuženi Jović, ali da osobno nije vidio pismenu zapovjed o njegovu postavljanju na zapovjednu dužnost, kao i da nije čuo da je Antun Kundić bio zlostavljan u prostorijama vojne policije.

Svjedok Ivan Bodza rekao je kako je u svibnju 1995. g. 18 dana proveo u zatvoru u Dalju, gdje su ga u više navrata zlostavljali i pretukli pripadnici vojne policije Kikanović i Krstinić, a da ga optuženi Jović nije tukao, već ga je ispitivao te mu je uzeo osobne isprave, uvjetujući njihov povrat zahtjevom njega da ga izvještava o aktivnostima mještana mađarske nacionalnosti.

Glavna rasprava nastavlja se 19. ožujka saslušanjem novih svjedoka.