PRVI FINANCIJSKI PAKET

Odobreno 50 milijardi dolara za obnovu Japanu

22.04.2011 u 13:44

Bionic
Reading

Japanska vlada u petak je odobrila skoro 50 milijardi američkih dolara za obnovu zemlje razorenu u potresu i tsunamiju koji su zemlju pogodili 11. ožujka, prenosi Reuters i ističe da se radi tek o prvom financijskom paketu za izvođenje najopsežnijih javnih radova u posljednjih šest desetljeća

Osim što se bori s obnovom uništenog sjeveroistoka zemlje, Japan se također bori s najgorom nuklearnom katastrofom na svijetu od Černobila, nakon što je iz nuklearne centrale Fukushima Daiichi, 240 kilometara od Tokija, iscurila radijacija.

Izvanredni proračun iznosi četiri bilijuna jena (48,5 milijardi dolara), a šteta koju je Japan pretrpio u prirodnoj katastrofi i potom nuklearnoj nesreći procijenjena je na 300 milijardi dolara.

'S ovim proračunom poduzimamo prvi korak prema obnovi zemlje i pokretanju gospodarstva', kazao je ministar financija Yoshihiko Noda.

Analitičari primjećuju da će financiranje narednih paketa obnove biti puno teže i uključivat će poreze i zaduživanje zemlje, što će dodatno opteretiti već zaduženo japansko gospodarstvo.

Također upozoravaju da bi premijer Naoto Kan, koji je stalno na udaru kritika, mogao biti prisiljen odstupiti ako u parlamentu ne 'progura' zakone o financiranju obnove zemlje.

Kan, kojeg oporba, vlastita stranka i javnost optužuju da je mlako odgovorio na trostruku katastrofu, poručuje da je potreba za obnovom zemlja prilika za 'ponovno nacionalno rođenje'.