SVJETSKE AGENCIJE O OSTAVCI

Odlazak Polančeca - najava raskola u HDZ-u

31.10.2009 u 00:13

Bionic
Reading

Svjetske agencije u petak opširno izvješćuju o ostavci potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, ocijenivši kako njegova ostavka prijeti da izazove podjelu u vladajućoj stranci u Hrvatskoj

"Ostavka hrvatskog ministra gospodarstva i potpredsjednika vlade Damira Polančeca nije nikakvo iznenađenje. Polančec je već tjednima pod pritiskom zbog financijskih malverzacija u hrvatskom prehrambenom koncernu 'Podravci', blisku vladi", piše austrijska APA. "Protiv njega vodi se istraga. Afera sada prijeti i da izazove podjelu u vladajućoj stranci", ističe APA.

"Kosor se željela odreći svog zamjenika, ali su se tome usprotivile utjecajne HDZ-ove veličine, a izbila je i žestoka prepirka s bivšim premijerom Ivom Sanaderom", opisuje APA stanje prije Polančecove ostavke. U aferi "Podravka" navodno je, kako navodi APA, pronevjereno 250 milijuna kuna korporacijskog novca.

"Na prošlotjednu kriznom sastanku HDZ-a 'utjecajni ljudi' stranke demonstrativno su stali iza Polančeca", piše APA. Ali, "promatrači su upozorili HDZ da ne zabašuruje aferu 'Podravka'. Napokon, za samo nekoliko tjedana održavaju se predsjednički izbori, na kojima bi vladajuća stranka zbog optužaba za korupciju mogla doživjeti poraz", iznosi austrijska agencija.

Agencije također izdvajaju izjave sama Polančeca kako se smatra žrtvom medijskih optužaba i da ne želi naštetiti vladi niti se skrivati iza saborskog imuniteta.

Reuters prenosi Polančecove riječi da je žrtva atmosfere linča, optužaba i presuda u medijima i da se neće skrivati iza imuniteta saborskog zastupnika, već želi da se otkrije puna istina.

Britanska agencija opisuje aferu s "Podravkom" i piše da Polančec odlazi jedva četiri mjeseca otkako je premijer Ivo Sanader neočekivano napustio vladu, a njegov posao preuzela Jadranka Kosor.

"Otkako je ona preuzela dužnost, policija i istražitelji pokrenuli su nekoliko istraga o korupciji", piše Reuters i dodaje da je podignuta optužnica protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića zbog afere u kupnji kamiona 2004.

Agencije navode i da je saborska oporba zatražila izglasavanje nepovjerenja Polančecu.

"Koalicijski partneri premijerke Kosor tražili su njegovu ostavku kako bi izbjegli moguću neugodnu raspravu", piše agencija dpa. Njemačka agencija prenosi Polančecove riječi da želi "istinu i pravdu", da odbacuje krivnju i optužuje javnost za "linč" protiv njega.

Francuska agencija AFP izvijestila je kako je Polančec u obrazloženju ostavke naveo da "ne želi naštetiti vladi". AFP piše o uhićenju četvorice vodećih upravitelja "Podravke" zbog navodne pronevjere i korupcije u toj najvećoj hrvatskoj prehrambenoj tvrtki.

"Borba protiv korupcije jedan je od glavnih kriterija koje Hrvatska mora ispuniti u svojim zadaćama za pristup Europskoj uniji u koju želi ući 2011.", piše AFP.