odlučivat će zastupnici

Odbor za medije prihvatio prijedlog imenovanja novih članova VEM-a

01.02.2023 u 14:23

Bionic
Reading

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je prihvatio prijedlog Vlade o imenovanju Anite Malenice, Davora Marića i Željka Topića za članove Vijeća za elektroničke medije (VEM) o čemu će se odlučivati većinom glasova saborskih zastupnika

Vlada je uputila prijedlog imenovanja krajem prošlog tjedna nakon što je VEM ostao bez troje članova kojima je 14. siječnja istekao produženi mandat, te će do imenovanja novih članova održavati sjednice u krnjem sastavu i donositi odluke samo ako za njih glasaju četiri preostala člana Vijeća.

Članovima VEM-a Aniti Malenici, Davoru Mariću i Vanji Gavranu istekao je mandat lani u srpnju, no zakonski je bio produžen za šest mjeseci jer Sabor na prijedlog Vlade nije imenovao nove članove iako se na javni poziv objavljen krajem travnja javilo čak 27 kandidata.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl predstavio je prijedlog odluke Vlade istaknuvši da je prijedlog ponovnog imenovanja Anite Malenice i Davora Marića potreba za održavanjem kontinuiteta rada VEM-a.

Članica Odbora Mirela Ahmetović (SDP) ocijenila je vladin prijedlog odluke netransparentnim istaknuvši da su kandidati trebali biti predstavljeni i široj javnosti.

Nino Raspudić (Most) ocijenio je prijedlog imenovanja ''kadrovskim kompletićem koji je pripremila Vlada'' te je istaknuo da je u prijavi Željka Topića priložena i preporuka predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića dodavši kako to ''nije natječaj za Hrvatske šume''.

No, predsjednik Odbora Josip Borić (HDZ) istaknuo je da je to, sukladno ustaljenoj praksi, bila preporuka i za izbor Željka Topića za predsjednika Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Za prijedlog imenovanja glasalo je sedam članova Odbora, a protiv ih je bilo četvero.

VEM do imenovanja novih članova čine predsjednik Josip Popovac. njegov zamjenik Robert Tomljenović te Damir Bučević i Katija Kušec.

Prije podnošenja Vladina prijedloga, na krnji sastav VEM-a upozoravali su Europska federacija novinara (EFJ), Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

EFJ je izvijestio i Europsku komisiju o krnjem sastavu VEM-a članova ocijenivši to političkom blokadom i smetnjom u donošenju odluka važnih za medije u Hrvatskoj.

Vijeće za elektroničke medije neovisno je regulatorno tijelo u području elektroničkih medija, a osnovne zadaće su mu, između ostaloga, donošenje odluka o dodjeli, ali i oduzimanju koncesija, izricanje opomena u slučaju nepoštivanja odredaba Zakona te osiguravanje nadzora programa medija.

Odbor za medije prihvatio je i Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a i programskih načela i obaveza HRT-a utvrđenih zakonom o HRT-u i ugovorom HRT-a i Vlade za 2021 koje je predstavio predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo kao i godišnje izvješće o radu Nadzornog odbora HRT-a za 2021. koje je predstavio čelnik NO-a Zoran Barac.