javno dobro

HND: Krnje Vijeće za medije je slika nebrige Vlade za novinarstvo

18.01.2023 u 13:00

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poručilo je u srijedu kako je krnje Vijeće za elektroničke medije (VEM) koje je ostalo bez tri člana najbolja slika nebrige Vlade i Sabora za novinarstvo kao javno dobro

HND i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) obratili su se u ponedjeljak Vladi, Hrvatskom saboru i Ministarstvu kulture i medija zabrinuti zbog činjenice da VEM, jedino regulatorno tijelo u medijskom sektoru u Hrvatskoj, trenutno ima samo četiri od zakonom propisanih sedam članova te da je njegov rad otežan, odnosno blokiran, priopćili su iz HND-a.

Upozorili su kako je 14. siječnja istekao mandat za troje članova VEM-a, uključujući zakonski produžetak mandata od šest mjeseci, te da ni više od osam mjeseci od raspisanog i provedenog natječaja za izbor nova tri člana, Vlada Hrvatskom saboru nije uputila prijedlog odluke o njihovu imenovanju.

Članove Vijeća imenuje Hrvatski sabor natpolovičnom većinom na temelju prijedloga Vlade na razdoblje od pet godina.

Zbog odgovornosti VEM-a kao jedinog tijela zaduženog za raspodjelu financijskih sredstava iz europskih izvora, HND i SNH će zabrinutost podijeliti s nadležnim institucijama na EU-razini.

Vijeće za elektroničke medije trebalo bi biti neovisno regulatorno tijelo u području elektroničkih medija.

Osnovne zadaće su mu, između ostaloga, donošenje odluka o dodjeli i oduzimanju koncesija i dopuštenja, izricanje opomena u slučaju nepoštivanja odredaba zakona te osiguravanje nadzora programa pružatelja medijskih usluga.

VEM odlučuje i o raspodjeli oko 4,5 milijuna eura iz Fonda za poticanje pluralizma i raznolikosti elektroničkih medija. Početkom godine VEM bi trebao donijeti odluku o raspodjeli sredstava Fonda za 2023. godinu te odluku o pravdanju sredstava dobivenih u 2022.

Vijeće sada odlučuje i o gotovo šest milijuna eura za projekt uspostave sustava provjere točnosti informacija, tzv. fact-checking, mjere koja se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) te je uloga ovog tijela izuzetno važna i u svjetlu transparentnosti raspodjele europskih sredstava, istaknuli su iz HND-a.

Također su podsjetili kako je HND prije tri godine u prijedlogu izmjena Zakona o elektroničkim medijima tražilo depolitizaciju Vijeća za elektroničke medije.

Predloženo je da HND, kao strukovna udruga, ima pravo ponuditi dva člana Vijeća iz novinarskih redova, redova struke, te da se članovi Vijeća u Saboru biraju dvotrećinskom većinom. Taj je prijedlog odbijen.