na graničnom prijelazu

Odbjegli osječki poduzetnik Drago Tadić uhićen i doveden na osječki sud

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2020 16:01
  • Objavljeno 30.09.2020 u 16:01
Drago Tadić

Drago Tadić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osječki poduzetnik Drago Tadić, koji je u listopadu 2018. pobjegao u BiH, uhićen je u utorak na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske te je doveden u osječki zatvor, a u srijedu mu je na osječkom Županijskom sudu počelo suđenje za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju

Tadić je, u listopadu 2018. pobjegao u BiH, nakon što je pravomoćno osuđen u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila prvostupanjska osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine.

U ožujku 2019. protiv Tadića, kao bivšeg predsjednika uprave tvrtke "Osijek Koteks" i austrijskog državljanina Dietmara Aluta-Oltyana, predsjednika Nadzornog odbora te tvrtke, podignuta je optužnica zbog sumnji da su zlouporabama tvrtku oštetili za više od 15 milijuna kuna.

S obzirom da je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu za Tadićem je raspisana tjeralica te Europski uhidbeni nalog, a odlukom izvanraspravnog vijeća osječkog suda, određen mu je istražni zatvor. Osječki Županijski sud izvijestio je da je Tadić uhićen u utorak na graničnom prijelazu temeljem ranije tjeralice, a policija ga je potom prepratila u osječki zatvor gdje se sada nalazi i ima status istražnog zatvorenika.

Obojica odbacili krivnju

Nakon čitanja optužnice oba okrivljenika izjasnila su se da se ne smatraju krivima za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a optuženi Dietmar Alute - Oltyan je putem tumača iznio svoju obranu.

Raspravno vijeće osječkog suda u srijedu je odbilo prijedlog Tadića i njegova branitelja za ukidanjem istražnog zatvora te zakazalo nove rasprave za 19. i 20. listopada te za 16. studenoga 2020.

U ovom slučaju Tadića se tereti da je u ime i za račun "Osijek Koteksa", uz suglasnost drugookrivljenog Dietmara Aluta-Oltyana zaključio štetni ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji sa zadarskom tvrtkom "Busišta dva".

Tim se ugovorom "Osijek Koteks" zadarskoj tvrtki obvezao plaćati fiksni iznos od 900 tisuća eura godišnje na ime troškova zakupa nekretnine drobiličnog postrojenja i troškova naknade za plaćanje koncesije, iako su bili svjesni da je tržišna vrijednost znatno manja.

Zbog pokušaja podmićivanja sudaca osuđen na dvije godine zatvora

Tereti ih se da je, umjesto tržišne vrijednosti zakupa nekretnine, drobiličnog postrojenja i troškova naknade za plaćanje koncesije u iznosu od ukupno 5,87 milijuna kuna, ugovorenim zaduženjima zadarskoj tvrtki plaćeno 21,6 milijuna kuna i tako joj, na štetu "Osijek Koteksa", pribavljena nepripadna imovinska korist od 15,7 milijuna kuna.

U aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda Tadić je 2013. nepravomoćno, a 2017. pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Uz njega se za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, kako bi se izmijenila presuda Glavašu, sudilo i bivšem saborskom zastupniku Ivanu Drmiću, bivšoj glavnoj urednici "Glasa Slavonije" Sanji Marketić, poduzetniku Srećku Jurišiću te Tadićevoj supruzi Božici Tadić-Ćavar, koji su se nagodili s Uskokom te dobili uvjetne kazne.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!