nova taktika

Službeno potvrđeno: U utorak kreće frontalni štrajk u školama dok se ne ispune zahtjevi za većim plaćama

18.11.2019 u 19:54

Bionic
Reading

Kako N1 neslužbeno doznao tijekom večeri sindikati obrazovanja mijenjaju taktiku. Kada sutra započne najavljeni štrajk u svim školama, on neće stati do ispunjenja zahtjeva. Tu je informaciju za RTL službeno potvrdio predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenim u srednjim školama Branimir Mihalinec

Ovaj frontalni štrajk koji kreće od sutra u skladu je s ranijim najavama sindikata obrazovanja da će zaoštriti retoriku i kao odgovor na posljednju ponudu Vlade, koju sindikati ocjenjuju sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju, doznala je N1 televizija. Iz poštovanja prema žrtvama Vukovara i Škabrnje danas su privremeno obustavljene prosvjetne štrajkaše aktivnosti. U mnogim osnovnim i srednjim školama palile su se svijeće i održavali prigodni programi. No, već sutra štrajk se nastavlja, i to u cijeloj Hrvatskoj potvrđeno je RTL-u.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama donijeli su odluku kako će u utorak štrajkati u svim županijama, te kako će i nakon toga, štrajk nastaviti do ispunjenja njihovih zahtjeva, javlja Srednja.hr navodeći glavnog tajnika Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Nijaza Karića.

Sindikalni čelnici najavili su da će u utorak objaviti i rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Po podacima koje su predstavili prošloga tjedna, Vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Sutra za 10 sati zakazana je redovna konferencija za novinare na kojoj bi sindikati trebali pojasniti daljnu taktiku i rezultate referenduma.

Podsjetimo, Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. U štrajku prema cirkularnom modelu već su 26 dana, tako da je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave.

Osim toga, grupa podrške roditelja prosvjetnim radnicima od subote do danas skupila je preko 28.000 članova, koji govore kako će zajedno s učiteljima i profesorima krenuti na prosvjede. Neke škole već su objavile kako kreću u frontalni štrajk.