PORAST BROJA ZLOĆUDNIH BOLESTI

Od raka bronha i pluća najviše umiru Riječani

28.04.2011 u 17:20

Bionic
Reading

U Gradu Rijeci je, unatoč izuzetno povoljnoj klimi, tijekom proteklih desetljeća došlo do izuzetnog povećanja nekih zloćudnih bolesti, dok u bolestima kao što su rak bronha i pluća te leukemija Rijeka prednjači ili je gotovo na vrhu među svim gradovima u Hrvatskoj

Podatke o smrtnosti od zločudnih bolesti u hrvatskim gradovima, koje je danas u Rijeci prezentirala Udruga Eko Kvarner, prikupio je, na inicijativu Siščana, Saborski odbor za zaštitu okoliša od Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a odnose se na razdoblje od 2003. do 2008. godine.

Pokazalo se da je situacija u Rijeci u nekim segmentima mnogo gora nego u Sisku, što je začudilo stručnjake zbog komparativnih prednosti - izuzetno povoljna klima, bura, more, mediteranska prehrana i viši životni standard, prema kojima bi stanovništvo na Kvarneru trebalo imati znatno bolje pokazatelje prebolijevanja.

'Logična hipoteza je da je to posljedica naših zagađivača', rekao je Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko Kvarner, misleći prvenstveno na Ininu rafineriju na Mlaki, koja je po njemu prekasno zatvorena, ali i na onu aktualnu, na Urinju u Kostreni.

Po smrtnosti od raka bronha i pluća Rijeka je, kod populacije iznad 65 godina, na prvom mjestu, slijede je Slavonski Brod, Sisak pa Grad Zagreb, a na četvrtom, nakon Osijeka, Siska i Slavonskog Broda, kod populacije do 65 godina.

Što se tiče smrtnosti od leukemija kod populacije do 65 godina, Rijeka je na visokom drugom mjestu (na prvom je Karlovac).

Zanimljivo je da se prikupljeni podaci odnose samo na Grad Rijeku, a ne i na one u okolici, primjerice Kostrenu, gdje stanovnici muku muče sa smradom iz rafinerije.

Ove alarmantne podatke Piršić prepisuje dugotrajnom, kumulativnom efektu zagađenja te smatra da je neophodno hitno izraditi detaljne epidemiološke studije s kojima će se moći precizno detektirati razloge tih strašnih podataka i omogućiti da se otklone uzroci ovako velikog stradanja sugrađana.

'Drugi dokument koji danas predstavljamo javnosti je Rješenje ministarstva zaštite okoliša i još koječega iz 2004. godine kojim se zabranjuje tvrtki Ina da u svom tehnološkom procesu prerađuje naftu sa sadržajem sumpora većim od 1,0 posto, izdan za rafineriju u Sisku.

Smatramo da je taj dokument, a pogotovo obrazloženje te naredbe, jasan dokaz naše tvrdnje da je jedan od glavnih razloga zagađenja iz rafinerija upotreba nekvalitetne sirovine, u ovom slučaju visokosumporne nafte, isključivo iz razloga maksimalizacije profita, na račun ne samo okoliša, već kako sada vidimo i zdravlja i života građana', drži Piršić.

Odnos zagađivača prema građanima na Kvarneru u Udruzi Eko Kvarner smatraju podcjenjivačkim i navode nevjerojatno niske iznose koje vlasnici nekretnina uz rafineriju dobivaju ovih dana od Ine.

Zbog svega toga pozivaju građane da potpišu peticiju koju diljem Kvarnera organizira Akcija mladih, pod motom 'Stop koksari – bezuvjetno ne novom ubojici na Kvarneru'. Akcija traje do 9. svibnja.