nove mjere

Zatvoreno je gotovo sve, doznajte bez čega ćete biti narednih 30 dana

18.03.2020 u 22:21

Bionic
Reading

Od 00.01 sati u četvrtak su zabranjeni svi javni događaji i okupljanja te rad ugostiteljskih objekata kao i trgovina koje ne prodaju prehrambene i higijenske artikle. Zabrana je na snazi narednih 30 dana

Čitav niz mjera za cilj imaju osiguravanje strože mjere socijalnog distanciranja, u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije.

"Osnovno je u ovoj epidemiji da se svatko pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja, u zatvorenom prostoru dva metra, na otvorenom jedan metar udaljenosti među osobama", rekao je potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović.

Odluka kojom se u Hrvatskoj otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, primjerice muzeji, kazališta, kina...

Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane te rada pučkih kuhinja.

Također je obustavljen rad svih trgovina, osim prodaje prehrambenih i higijenskih artikala, ljekarni, benzinskih crpki, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala...

Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.

Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.

Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.

Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu tih mjera. Zabrana se odnosi na rok od 30 dana.

Privremena zabrana kretanja preko granica

Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama EU-a povratak u matične države.

Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.

Sve trgovine koje će raditi moraju poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a on će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

Nove mjere dostupne su na poveznici: https://www.koronavirus.hr/

  • +6
Stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL