OTOČAC JE USPIO NEMOGUĆE

Od neslavnog rekordera zaduženosti postali su grad primjer

12.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Grad Otočac prije godinu dana bio je na crnoj listi najzaduženijih gradova u Hrvatskoj čiji je dug s kamatama iznosio oko 28 milijuna kuna. Danas, nešto više od godinu dana, ono što se mnogima činilo nemoguće, uspjelo je gradonačelniku Stjepanu Kostelcu i njegovu užem timu. Oni su dug grada u 14 mjeseci smanjili za nevjerojatnih 12 milijuna kuna

Za vrtoglavo dugovanje Otočca odgovornost snose, kaže gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, poslovi bez pokrića koje je provodila prijašnja HDZ-ova vlast. Grad su mučile brojne ovrhe zbog čega je bio pred bankrotom, odnosno blokadom računa pa mu je prijetila opasnost od zaustavljanja svih daljnjih gospodarskih aktivnosti. Nova vladajuća garnitura primila se posla i od neslavnog rekordera najzaduženijih gradova u Hrvatskoj učinila je grad primjer. Otočac je, naime, jedini grad u Hrvatskoj kojem je uspjelo milijunsku zaduženost maksimalno skresati, a da u pitanje ni jednog trenutka nisu dovedena redovna poslovanja gradske uprave, gradskih institucija i tvrtaka. Paralelno s dubiozama, računa se vodilo i o investicijskim projektima.

'Preuzeti grad u takvim (ne)prilikama i dovesti ga u koliko toliko normalno funkcioniranje, bio je težak kamen oko vrata, ali ipak uspjeli smo stanje stabilizirati brojnim razgovorima i dogovorima s većim brojem dobavljača kojima je grad bio dužan. Neizbježni su bili bolni financijski rezovi, uvođenje racionalnog raspolaganja proračunskim sredstvima, uštede na službenim automobilima i rasvjeti, smanjivanje plaća u gradskim službama, preispitivanje broja zaposlenih u javnim poduzećima, ukidanje korištenja službenih mobitela. Obavili smo i niz razgovora te dogovora vezanih za pronalaženje modaliteta plaćanja preostalih dugovanja koje nam je na vrat zakačila prošla, HDZ-ova vlast. Još uvijek nam nije jasno što se to, kako i zbog čega radilo i zašto se dozvolilo takvo neodgovorno gospodarenje gradom. Ne krijemo ni podatak da smo zbog možebitnih sumnjivih radnji bivše gradske vlasti imali i posjet USKOK-a u travnju ove godine, kada su izuzeti određeni dokumenti. Unatoč svemu, danas lakše dišemo, ali ne zaboravljamo da predstoji daljnja teška borba s ostatkom naslijeđenih dugovanja i vrtoglavim kamatama, odnosno s podmirivanjem ostalih 16 milijuna u što su pribrojene i kamate', otkriva nam gradonačelnik Kostelac.

Istaknuo je kako su potpisali ugovor s Plinacrom temeljem kojeg su mu odmah platili 1,1 milijun kuna dugovanja, a u sljedeće dvije godine otplatit će na rate preostalih 4,5 milijuna kuna. Kaže kako su dogovorili i način otplate dugovanja HEP-u koje iznosi 12 milijuna kuna s kamatama. Taj će dug otplaćivati kroz 10 godina. 'Uza sve spomenuto, potrebno je naglasiti da smo, unatoč svim ovim financijskim opterećenjima, uspjeli održati normalno funkcioniranje Grada Otočca i svih njegovih službi i ustanova. Po medijima se u nebesa dižu pojedini gradovi kako su smanjili svoja dugovanja za nekoliko milijuna kuna u godinu i nešto dana, a mi smo, evo, u 14 mjeseci napravili čudo i smanjili naš dug za čak 12 milijuna kuna. Naš Grad više nije na koljenima, uzdignuli smo ga, a na vrata nam više ne dolaze dobavljači s ovrhama. Sada jednostavnije planiramo izvršenje proračuna te ulaganja u poduzetničke i razvojne projekte. Lakše izdvajamo proračunska sredstva u redovito poslovanja grada, a planiramo i značajne poslovne projekte s kojima bi se grad mogao financijski itekako osnažiti. Cilj nam je napraviti ozbiljniji financijski zaokret iz minusa u plus, no o tome uskoro više', kazao nam je gradonačelnik Otočca.