MLJEKARI VS. INDUSTRIJA

'Od naše litre oni proizvedu 4-6 litara mlijeka'

Pobunjeni i ograđeni mljekari

Pobunjeni i ograđeni mljekari

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

'Za razliku od mljekarske industrije, mi nemamo novca da platimo medije. Od naše jedne litre oni proizvode četiri do šest litara mlijeka, neka građani znaju što piju!', izjavio je u 'Dnevniku' HTV-a dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Branko Zorić, ljutit na način izvještavanja medija o prosvjedima

Mljekari su nezadovoljni medijskim tretmanom nakon što su jutros dva dnevna lista izašla s ovakvim naslovima: 'Nikad ispričana priča o osuđenom otmičaru koji vodi mljekarsku pobunu. Zašto se želi sakriti' (Jutarnji list) i 'Otmičaru dali pet milijuna kuna poticaja' (Večernji list).

U prilogu HTV-ovog 'Dnevnika', u kojem su im novinari ponovo pobrojali milijunske poticaje i njihov vozni park, mljekari su se požalili da iza napada na njih stoji mljekarska industrija, koja za razliku od njih ima novca da 'plaća medije'.

Inače, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je večeras kako ne vidi razloga za pokretanje novih pregovora o otkupnoj cijeni mlijeka, čime je ujedno odgovorio na zahtjeve dijela proizvođača mlijeka, koji nezadovoljni dogovorenom cijenom blokiraju ceste i traže nove pregovore u koje bi se uključilo Ministarstvo i premijer Zoran Milanović.

'Mi smo pregovarali desetak dana i ne vidim razloga za posebnim zahtjevom za nove razgovore. Što se tiče premijera Milanovića, on ima jako puno obveza i mislim da njegove dogovorene obveze u BiH neće biti pomaknute, ali stav Vlade i Ministarstva u ovom dijelu je vrlo jasan', rekao je ministar poljoprivrede gostujući u 'Vijestima' RTL-a, a prenosi Hina.

Pozvao je prosvjednike da deblokiraju ceste, vrate se na svoje farme i počnu raditi, a Ministarstvu omoguće da pronađe rješenja za hrvatski agrar do ulaska u EU. Pritom je najavio kako bi sredstva za poticaje, koja se isplaćuju u lipnju, mogla biti isplaćena već krajem ožujka kako bi se seljaci mogli što kvalitetnije pripremiti za sjetvu.

Jakovina je podsjetio kako su se udruge proizvođača mlijeka, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, s mljekarima sastajale pet puta da bi došli do rješenja po kojemu se otkupna cijena mlijeka bazira na prosjeku cijene u pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), i u ovom trenutku iznosi 2,43 kune.

U tu je cijenu, kazao je ministar, uključeno 50 lipa poticaja koji se isplaćuje mljekarima do ulaska u EU, ali se više ne može isplaćivati i dodatni poticaj od 42 lipe iz interventnih mjera.

Ministar napominje kako su skladišta mljekarske industrije puna te kako otkupljivači tvrde da uz smanjenje kupovne moći građana nemaju mogućnosti za dodatni pomak u cijenama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi