TKO JE FRIGIDE BARJOT

Od muze gay kabarea do vođe katoličkog pokreta

07.12.2013 u 15:08

Bionic
Reading

Za razliku od friške domaće neokonzervativne ikone Željke Markić, perjanica francuskog pokreta protiv gay brakova, Frigide Barjot, dobro je poznata nacionalnoj javnosti otprije. Njezin pitoreskni životni put odveo ju je od odrastanja u bogatoj građanskoj obitelji preko karijere komičarke i statusa neoficijelne muze pariških gay kabarea do predvodnice katoličkog pokreta 'Prosvjed za sve' te sadrži sve elemente preobraćenja

Frigide Barjot (pseudonim odabran kao parodija na ime Brigitte Bardot) rođena je 1962. kao Vrigine Merle u imućnoj obitelji u pariškom predgrađu Boulogne. Nakon studija prava u Lyonu i kratkog boravka na Institutu za političke nauku u Parizu, bavi se komunikacijama desne stranke RPR (koja se poziva na načela golizma), udaje se 1994. za kroničara Basilea de Kocha s kojim osniva humorističku skupinu Jalons.

No Virgnie Merle postala je široj javnosti zanimljiva tek preko svog pseudonima Frigide Barjot kao heroina mondenog noćnog pariškog života. Iz tog perioda, svakako najživopisnijeg u njenom dosadašnjem životu, pamte se kronike noćnih zbivanja iz devedesetih za televizijske emisije, eventualno minorni plesni hit 'Fais-moi l'amour avec deux doigts' (Vodi ljubav sa mnom s dva prsta) te nekoliko urbanih legendi o razbijenim staklima, slijedom žestoke zabave u poznatom gay okupljalištu Pariza, Banana caféu.

Frigide Barjot

No taj se nemirni noćni ritam stubokom mijenja 2004. prilikom hodočašća u Lourdes, kada Virginie otkriva, kako prenosi MSN, da mora postojati 'nadnaravna sila' koja nam 'daje hrabrost da izdržimo', a ona se zova 'vjera'. Tad se iz gay ikone sitnog domašaja preobraća u, kako sama tvrdi, 'Božju glasnogovornicu', 'Isusovu agenticu za javnost' te vatrenu obožavateljicu pape Benedikta XVI.

Iz svoje prijašnje faze zadržala je tek ljubav prema omiljenoj ružičastoj boji i natruhu prijašnjeg 'gay friendly' imidža (ovo potonje je više njena optimistična pretpostavka) te je kao jedna od čelnica pokreta 'Prosvjed za sve' revitalizirala sve svoje simpatije prema tvrdoj desnoj političkoj struji (njen otac bio je veliki donator krajnje desne stranke Nacionalne fronte). Jedan od njenih glavnih argumenata tijekom brojnih prosvjeda protiv gay brakova bio je da brak između osoba istog spola otvara put umjetnom razmnožavanju, čime se mijenja ustroj ljudskog bića.

Frigide Barjot je, nakon izglasavanja zakona o bračnoj jednakosti u svibnju, nanovo ispala iz fokusa javnosti, a unatoč njenom oduševljenju rezultatima hrvatskog referenduma te najavi francuskog referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca, nikako joj ne uspijeva vratiti se na medijsku scenu. Nije joj svakako pomoglo ni to što je u međuvremenu sud naručio izbacivanje iz troetažnog stana od 173 m2 u Parizu koji je par plaćao po povlaštenoj cijeni zbog korištenja istog u komercijalne svrhe.

Posljednja akcija 'Prosvjeda za sve' zbila se ovog tjedna kad su pred Nacionalnom skupštinom htjeli iskrcati žive kokoši. Bila je to politička akcija koja je mnoge ostavila zbunjenima. Em nitko dosad nije uspio odgonetnuti koji joj je zapravo bio cilj, em su kokoši većinski odbile izaći iz kamiona, a one četiri koje su pregažene na kolniku, izazvale su bijes fondacije za zaštitu životinja pod vodstvom Brigitte Bardot. One prave.