KIRURŠKI ZAHVAT

Od epilepsije uspješno izliječeno 30-tak pacijenata

13.02.2012 u 09:34

Bionic
Reading

U KBC-u Sestara milosrdnica u zadnjih je godinu i pol dana operirano 30 pacijenata s epilepsijom iz cijele Hrvatske. Njih 26-tero smatra se potpuno izliječenima od te bolesti, jer od operacije nisu imali niti jedan epileptički napad. S ovakvom 86-postotnom uspješnošću neurokirurškog liječenja pacijenata s epilepsijom u jedinoj su hrvatskoj bolnici gdje se izvodi ova operacija izuzetno zadovoljni

'Svi operirani pacijenti vratili su se na posao, neki od njih zasnovali su obitelj, imamo i dvije trudnice... Prije operacije svi su oni već 20-tak godina bolovali od žarišne epilepsije i uz nekoliko antiepileptika jednom do dvaput tjedno gubili svijest, često bili u hitnoj i izostajali s posla', kaže neurolog Hrvoje Hećimović, voditelj Centra za epilepsije Zagreb, piše Novi list

Tribina na Kaptolu

Povodom Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, 15. veljače u 11sati u dvorani Gradskog ureda, Kaptol 27, održat će se tribina podnazivom 'Suvremeni pristup liječenju epilepsija', na kojoj će govoritidesetak specijalista za ovu bolest. Tribina je namijenjena svimgrađanima, a ulaz besplatan.

Zajedno s Hrvatskim društvom za dječju neurologiju i Hrvatskim društvom za neurovaskularne poremećaje te u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje, Centar je i ove godine upriličio obilježavanje Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, kojim se javnost redovito nastoji upoznati s ovom bolešću i stati na kraj stigmatizaciji oboljelih od epilepsije.

Hećimović, koji zajedno s neurokirurgom Tomislavom Sajkom radi na neurokirurškom liječenju najtežih pacijenata s epilepsijom, kaže kako kvaliteta života oboljelih nakon operacije rapidno raste, te se oni ubrzo počinju smatrati posve zdravima.
'Bio sam fasciniran činjenicom da naši operirani pacijenti nisu pristali javno govoriti o epilepsiji, jer smatraju da je bolest iza njih i da je to njihova prošlost. Svi se oni danas i fizički i psihički osjećaju kao novi ljudi, bez tereta prošlosti', kaže Hećimović.

Posebno ga raduje što su srednjoškolci među njima uspjeli upisati fakultet, iako s time zbog teških smetnji koncentracije prije operacije uopće nisu računali.

Najmlađi pacijent bio im je 14-godišnjak, a najstariji 58-godišnjak. U interesu je i liječnika i pacijenata da se operacija, ako za nju postoji indikacija, obavi čim ranije, jer su time šanse za povratak normalnom životu veće. U KBC-u Sestara milosrdnica nema liste čekanja na ovaj zahvat, i sve se obavi u roku od par mjeseci. Problem je, ističe Hećimović, u tome što im pacijenti ne dolaze u dovoljnoj mjeri i to najčešće zbog toga što neurolozi koji prate tijek bolesti svoje pacijente nerado upućuju u Zagreb na operaciju.

U Hrvatskoj je, prema procjenama struke, oko 45.000 oboljelih od epilepsije, a nekih 20-tak posto oboljelih ima epilepsiju otpornu na lijekove i potencijalni su kandidati za neurokirurško liječenje. Budući da se operacijom može liječiti samo žarišna epilepsija, procjenjuje se da se broj kandidata za operaciju kreće oko 5.000 do 6.000 oboljelih. Iako je brojka velika, mjesečno se operira svega jedan do dva pacijenta, a više od 50 posto pacijenata na procjenu u Zagreb dođu sami, a ne na preporuku svog specijalista.

'Ljudi nam dođu jer pročitaju ili vide na televiziji da postoji i kirurško liječenje. Neurolozi se boje poslati nam ga, ne znaju do koje granice da ga sami vode, a bilo bi jako dobro da nam takve pacijente pošalju što ranije', zaključuje Hećimović.