seksualni napad

Očekuje se izricanje kazne Harveyju Weinsteinu; prijeti mu najmanje 5 godina zatvora

11.03.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Harvey Weinstein, proglašen krivim za silovanje i seksualni napad, u srijedu će doznati kolika će mu biti kazna, koja ne može biti manja od pet godina zatvora

Zakonski minimum je pet godina zatvora i toliko su zatražili odvjetnici bivšeg holivudskog producenta od suca Jamesa Burkea, koji će donijeti odluku u srijedu na kaznenom sudu na Manhattanu.

"Uzevši u obzir njegovu dob (67 godina)", ocijenili su, "svaka kazna viša od zakonskog minimuma (…) odgovarala bi doživotnoj kazni".

Nekoć najmoćnijem neovisnom producentu na svijetu prijeti do 29 godina zatvora zbog dvije točke optužnice za koje je proglašen krivim 24. veljače. Za tri točke optužnice, najteže, oslobođen je krivnje.

Njegovi odvjetnici istaknuli su da je od listopada 2007. ostao bez supruge, koja ga je napustila, posla, tvrtke i da je konstantno meta prosvjeda. Napomenuli su i da ima dvoje male djece, u dobi od šest i devet godina.

S druge strane su njegove žrtve, u prvom redu dvije žene zbog kojih je osuđen, Mimi Haleyi i Jessica Mann. One će se u srijedu obratiti sudu, prije nego sudac objavi odluku.

Tarale Wulff, koja je svjedočila na suđenju, bit će također nazočna izricanju kazne, a u utorak je na internetskoj stranici Medium objavila otvoreno pismo.

"Kakva god bila kazna (…), to neće promijeniti ono što se dogodilo", istaknula je. "Ti će nas događaji progoniti, druge žrtve i mene, cijeli život."

Tužiteljica Joan Illuzzi-Orbon nije zatražila točno određenu kaznu, nego kaznu koja odražava "ozbiljnost kaznenih djela, njegov potpuni izostanak kajanja (…) i potrebu odvraćanja, njega i drugih, da počine nova kaznena djela".

Pritom je u svojem pismu nabrojala optužbe za seksualne napade protiv Weinsteina koje se protežu na više od 40 godina, sve do 1978.

Weinstein je priznao samo da je imao sporazumne spolne odnose sa ženama koje ga optužuju i za to se nije pokajao niti ispričao.

Njegovi odvjetnici najavili su da će se žaliti na sudsku odluku, no on će ipak odmah biti smješten u zatvor.

Protiv Weinsteina je početkom siječnja podignuta i tužba u Los Angelesu za dva seksualna napada.