MINISTRICA KULTURE

Obuljen Koržinek: Mi nismo neki space shuttle, ali neki iz oporbe samo blate Hrvatsku

02.07.2023 u 14:00

Bionic
Reading

U velikom intervjuu za emisiju Točka na tjedan televizije N1, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala je niz tema, od obljetnice ulaska Hrvatske u EU, preko štrajka i povećanja plaća pa sve do predstojećih parlamentarnih izbora

Podsjećajući na svoje iskustvo kao članice pregovaračkog tima, ministrica je istaknula da nakon ulaska u EU cijelo hrvatsko gospodarstvo ide naprijed te da plodove toga osjeća svaki hrvatski građanin, donosi N1.

Naglasila je i da Hrvatska preokreće trend iseljavanja. 'Možda će i mnogi naši sugrađani koji su odlučili neko vrijeme provesti vani na tržištu rada, sada kada imaju priliku se zaposliti u Hrvatskoj odlučiti se ipak i vratiti', rekla je.

Komentirajući štrajk i povećanje plaća, Obuljen kaže kako u Hrvatskoj postoji 2500 koeficijenata, teško je snaći se u toj šumi propisa te će se uvijek naći neka skupina radnika koja će biti nezadovoljna primanjima.

'Nije točno da je ova skupina zaposlenika ostala van paketa upravo suprotno, svima njima su se povećale plaće', rekla je Obuljen Koržinek i naglašava da je vlada obećala da plaće neće padati.

Ocijenila je da je odluka o izgradnji LNG terminala promijenila trend jer Hrvatska sad osigurava energente i susjednim zemljama.

  • +5
Nina Obuljen Koržinek Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na pitanje je li naše pravosuđe podbacili u borbi protiv korupcije, nepotizma, klijentelizma, Obuljn Koržinek kaže da je Plenkovićeva vlada pokazala da nema nikakvih ograda i nikakvog pokušaja zauzdavanja pravosudnih institucija. Kaže kako se ne može lijepiti stigma korupcije samo političarima i samo jednoj političkoj opciji te da je to pitanje opće društvene klime.

Na komentar da jedino HDZ kao stranka ima presudu za korupciju, kaže da su to floskule.

Upitana za komentar izjave premijera koji je na novinarsku opasku da HDZ po anketama uživa povjerenje 25 do 30 posto građana, te da to nije dovoljno za većinu, uzvratio kako bi uz objektivnije praćenje svega što rade, imali sigurno 10 posto više..

'Pa ja mogu reći da iz vlastitog primjera djelovanja da je sužen medijski prostor za afirmativne teme...Ne kažem ja da smo mi neki space shutle, neke stvari smo napravili bolje, neke lošije, ali vidi se jedna konzistentna politika odgovornosti i rada za opće dobro, a onda s drug strane imate ljude, često u oporbi, koji nemaju nikakvog sadržaja. To je samo blaćenje, ili HDZ-a ili Hrvatske, svi smo mi lopovi i korumpirani. Nema rasprave', zaključila je Obuljen.