SMIJENJEN ANTUN BAĆE

Ministarstvo kulture i medija: Smijenjen pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku

14.04.2023 u 23:50

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek smijenila je Antuna Baću s mjesta pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, objavilo je Ministarstvo u petak

Smijenjen je zbog neargumentiranog usporavanja izdavanja akata ili zaustavljanja radova za koja su bila osigurana značajna javna sredstva ili sredstva Društva prijatelja dubrovačke starine i drugih, naveli su iz Ministarstva.

Premda priznaju brojna unapređenja u radu Odjela u protekle tri godine, koliko je Baće bio pročelnik, iz Ministarstva ističu kako su sporna postupanja bila u suprotnosti sa smjernicama koje pisanim i usmenim napucima Uprava za zaštitu kulturne baštine upućuje konzervatorskim odjelima.

Posljednjih godinu dana zaprimljeno niz predstavki

Navode kako su u posljednjih godinu dana zaprimili i niz predstavki građana, vlasnika kulturnih dobara vezanih uz nemogućnost dobivanja informacija i nedostupnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

'Promjena je provedena ponajprije s ciljem rješavanja problema postupanja, posebno primjerenije dinamike rješavanja velikog broja postupaka te uspostave odgovarajuće komunikacije i pružanja stručne pomoći vlasnicima i korisnicima kulturnih dobara. Ministarstvo kulture i medija inzistira na ujednačavanju praksi i postupanja u svim konzervatorskim odjelima, zbog čega i upućujemo smjernice i upute o postupanju koje se moraju slijediti u svim regionalnim odjelima. To je važno zbog ujednačenog načina postupanja, predvidljivosti postupanja konzervatorske službe kao i pravne sigurnosti koju smo kao javni sustav dužni pružiti građanima', objasnili su iz Ministarstva. Naveli su kako je uloga Konzervatorskog odjela donositi stručne odluke, a ukoliko je riječ o složenim predmetima oni se raspravljaju s glavnim konzervatorom, na kolegijima Uprave ili sjednicama Vijeća za kulturna dobra.

'Nije prihvatljivo stvaranje okruženja neizvjesnosti vezano uz projekte koji traže donošenje odluka, a ni na koji način nisu u neskladu s održivim korištenjem kulturne baštine', dodaje se u priopćenju.

Ističu kako je odlukom ministrice dosadašnji pročelnik Baće dobio premještaj na radno mjesto višeg stručnog savjetnika – konzervatora za nepokretna kulturna dobra u istom konzervatorskom odjelu, a sve temeljem Zakona o sustavu državne uprave, Zakona o državnim službenicima i Pravilnika o unutarnjem redu Ministarstva kulture i medija. Do zapošljavanja novog pročelnika, ministrica Obuljen Koržinek ovlastila je pročelnika Konzervatorskog odjela u Imotskome Ivana Alduka za obavljanje poslova i zadaća te potpisivanje svih akata iz djelokruga rada pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

'Alduk je pokazao iznimne rezultate u dosadašnjem radu i ima zadaću pomoći u ubrzavanju procedura i usuglašavanju rada KO Dubrovnik s načinom rada u ostalim konzervatorskim odjelima. Od njega se očekuje unaprjeđenje komunikacije i suradnje Konzervatorskog odjela sa svim tijelima i jedinicama državne uprave i lokalne samouprave, odnosno vlasnicima i korisnicima kulturnih dobara na području njegove nadležnosti', ističu iz Ministarstva kulture i medija. Iznimno zlonamjernima ocijenili su medijske interpretacije i insinuacije o pogodovanju investitorima, projektantima ili bilo kome drugome, 'jer su konzervatori partneri u pronalaženju rješenja na dobrobit očuvanja naslijeđenih kulturnih dobara', zaključuju iz Ministarstva.