'We move music'

Ministarstvo kulture i medija i Ured za izvoz glazbe potpisali ugovor o financiranju

19.04.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska Dražen Baljak potpisali su u utorak ugovor o financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na međunardnim glazbenim sajmovima

Ministarstvo će Ured za izvoz glazbe financirati jednakim iznosom kojim on financira udruge, rekla je ministrica dodavši da su osigurana i dodatna sredstva za prvu godinu i za showcase u Šibeniku, ali i prve projekte financiranja odlaska u inozemstvo.

"Riječ je o nešto više od 60 tisuća eura u ovoj godini", istaknula je Obuljen Koržinek.

Ured za izvoz glazbe (We move music) osnovan je u rujnu 2022. kao odgovor na postojeću želju hrvatskih glazbenika, kazao je predsjednik Ureda za izvoz glazbe Dražen Baljak.

"Sustav music export officea ili ureda za izvoz glazbe postoji svugdje u Europi. Mi smo ga uspjeli ostvariti uz pomoć udruga HUZIP, HUOKU, HUIG i stvoriti platformu koja će sustavno pomagati hrvatskim glazbenicima na internacionalnom putu, konkretno financijskom pomoći na turnejama i showcaseovima gdje ih dolazi gledati glazbena industrija", dodao je.

  • +11
Potpisan ugovor o financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na glazbenim sajmovima u inozemstvu Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

Glavni tajnik UNISON hrvatskog glazbenog saveza i član Ureda za izvoz glazbe Hrvatska Davor Drezga kazao je da će na konferenciju SHIP dovesti petstotinjak europskih dionika glazbene industrije, te će osigurati da barem 20 hrvatskih bendova nastupi i promovira se pred njima, kao i da se potencijali iz Europe predstave u Hrvatskoj.

Konferencija i showcase festival SHIP Ureda za izvoz glazbe održat će se u Šibeniku od 14. do 16. rujna, gdje će nastupati imena s hrvatske i internacionalne scene. Konferencijski dio festivala održat će se tijekom dana, dok će u popodnevnim i večernjim satima glazbeni profesionalci i šira javnost moći poslušati brojne koncerte nadolazećih domaćih i međunarodnih glazbenih nada, kazali su iz Ureda.

Ured konferenciju SHIP organizira u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a konferenciju podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Turistička zajednica.