predsjednik bjelorusije

Oglasio se Lukašenko: 'Vojsku sam digao u stanje pune borbene pripravnosti'

27.06.2023 u 11:29

Bionic
Reading

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko jutros se oglasio prvi put nakon oružane pobune plaćeničkih vojnih postrojbi Wagner u Rusiji u subotu

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio je da se vojska stavi u stanje pune borbene spremnosti, otkrio je na ceremoniji uručenja generalskih epoleta u Minsku.

Prvi je to Lukašenkov javni istup nakon što je posredovao u zaustavljanju puča Wagnerovih trupa, čiji je vođa Jevgenij Prigožin dobio azil u Bjelorusiji u zamjenu da odustane od pobune.

Mlažnjak Embraer Legacy 600, registriran u Rusiji, koji se u dokumentima o američkim sankcijama povezuje s Prigožinom, u utorak je doletio iz Rusije u Bjelorusiju.

'Dao sam sve zapovijedi da se vojska podigne u stanje pune borbene pripravnosti', rekao je Lukašenko i dodao da je Rusija trenutačno na testu izdržljivosti, prenosi Dnevnik.hr RIA Novosti.

'Neću kriti, bilo je jako bolno gledati događaje na jugu Rusije. Ne samo meni, brojni naši građani uzeli su to k srcu. Samo je jedna Majka Rusija', poručio je Lukašenko.