susret u moskvi

Sastali se Putin i Lukašenko: Nisu razgovarali o postavljanju nuklearnog oružja

06.04.2023 u 18:15

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije govorio o postavljanju ruskoga strateškoga nuklearnog oružja u Bjelorusiji u razgovoru s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u četvrtak u Moskvi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Putin je prošli mjesec najavio da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje kraćeg dometa na teritorij svog susjeda. Moskva kaže da je na taj potez bila prisiljena širenjem vojnog saveza NATO-a prema ruskim granicama.

Bilo je to prvi put da je Rusija rekla da će stacionirati nuklearno oružje na teritoriju druge zemlje od kraja hladnog rata prije tri desetljeća i čini se da podiže uloge, barem simbolično, u sve intenzivnijoj krizi u odnosima sa zapadom oko rata u Ukrajini.

Lukašenko je prošli tjedan rekao da bi Rusija, ako se ukaže potreba, ondje mogla postaviti i interkontinentalne nuklearne projektile, posebice ako zapad prijeti uništenjem Bjelorusije.

Putin i Lukašenko su u Moskvi vodili dvodnevne razgovore o stvaranju unije dviju bivših sovjetskih republika.

  • +7
Rat u Ukrajini - Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusija je iskoristila teritorij Bjelorusije za pokretanje invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, a od tada se njihova vojna suradnja intenzivirala, zajedničkim vježbama na bjeloruskom tlu.

Lukašenko međutim inzistira na tome da Bjelorusija nije strana u ratu, niti to namjerava postati.

U izjavama za javnost Putina i Lukašenka na samitu nije bilo riječi o ratu u Ukrajini.